66. Ljubljana Festival izza odra

66. Ljubljana Festival nadaljuje svojo pot z manjšimi nevšečnostmi, kot so bolezni, odpovedi in prestavljanji datumov, kar se v zadnjih letih ni dogajalo, tako da je povprečje še vedno zelo ugodno. Na srečo Festival Ljubljana ponuja zamenjave vstopnic, in ker je do konca festivala še zelo dolgo, bo priložnosti za uresničitev in zadovoljitev programskih želja na pretek. Manj je v javnosti opaženo, kaj se dogaja v zakulisju, na tiskovnih konferencah, srečanjih ustvarjalcev in gostov, sponzorjev, manj politikov, saj imajo preveč dela sami s seboj z oblikovanjem nove oblasti.

Pak IMG_7343

Tanja Pak je na koncert Münchenskih filharmonikov pripeljala svojega sina, oba pa je sprejel agilni Darko Brlek, vse fotografije Marijan Zlobec

Kocjančič IMG_7346

Dr. Janez Kocijančič, predsednik Evropskih olimpijskih komitejev, s svojo ženo, nekdanjo rektorico Univerze v Ljubljani dr. Andrejo Kocijančič, ni skrival zadovoljstva nad Münchenskimi filharmoniki po njihovi izvedbi Brucknerjerjeve Ničte simfonije.

Jarvi 9 IMG_7368

Darinka Pavlič Kamien je bila s svojim možem Petrom Kamienom na istem koncertu prav tako navdušena.

Jarvi 5 IMG_7468

Paavo Järvi se je zanimal, kaj počne violinistka Lana Trotovšek.

Jarvi 6 IMG_7469

Darko Brlek kuje načrte za naprej in Järvi je mirno poslušal njegove želje.

Jarvi IMG_7452

Poljski pianist Piotr Anderszewski je moral hitro spat.

Jarvi 7 IMG_7463

Järvi je govoril o svojem študiju v ZDA, še posebej svojemu učitelju Leonardu Bernsteinu, ter o svojem festivalu v Pärnu v Estoniji, do nekaterih glasbenikov, še posebej dirigentov, pa je imel svoje “ločeno mnenje”.

Jarvi 3 IMG_7461

Gostje so za večerjo izbrali piranskega brancina.

 

Žuraj IMG_7454.jpg

Skladatelj Vito Žuraj menda piše violinski koncert za Lano Trotovšek, ki sicer živi v Londonu. V pogovoru se je Järvi pozanimal za Žurajev skladateljski opus in ga prosil, naj mu pošlje svoja dela na vpogled.

Clein

Na koncertu Slovenske filharmonije se je v drugem delu, med izvajanjem Beethovnove Pastoralne, Šeste simfonije, solistka Natalie Clein pridružila v. d. direktorici SF mag. Marjetici Mahne.

Clein 2 IMG_7624

Manj opazno je bilo druženje ministra Antona Peršaka z britansko solistko po koncertu. Minister Peršak upa, da bo njegova stranka (DESUS) oblikovala vlado in da bo sam ostal minister.

Letonja 1 IMG_7625

Na koncert je skoraj neopazno prišel še dirigent Marko Letonja, ki bo imel svoj uvodni koncert v novo sezono Slovenske filharmonije v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma 6. septembra. Opazili smo ga v družbi slikarja Igorja Bravničarja, sina pred kratkim umrlega violinista Dejana Bravničarja in vnuka skladatelja Matije Bravničarja. Letonja je že naslednje jutro odletel v Strasbourg, kjer je imel napovedano predstavo Jevgenija Onjegina.

Tomšič 25 IMG_7633

Dubravka Tomšič in Darko Brlek sta prišla na podelitev državnih odlikovanj v predsedniško palačo pospremljena z dolgimi aplavzi.

Kučan IMG_7632

Vojaškega pozdrava pa sta bila malo pred tem deležna nekdanji predsednik Milan Kučan in častni meščan Ljubljane, sloviti nevrokirurg Vinko Dolenc.

Brlek 33 IMG_7767

Darku Brleku je med mnogimi čestital znani briški vinar Tomaž Prinčič, ki je bil v preteklih letih s svojimi odličnimi vini sponzor in sodelavec Festivala Ljubljana.

Cetinski 1 IMG_7850

Dubravki Tomšič je čestitala generalna direktorica Cankarjevega doma Uršula Cetinski.

Domicelj IMG_7912

Glasbenik, kantavtor in prevajalec songov za musicala Mamma Mia! in Briljantina Tomaž Domicelj pa se je zaklepetal z dramsko igralko Mileno Zupančič, ki je pred kratkim dobila prvo monografijo o sebi.

Horozić 3 IMG_7966

Znani bosanski skladatelj Asim Horozić se je ob gostovanju Narodnega gledališča Sarajevo s svojo opero Hasanaginica, že tretjo v svojem opusu, v pavzi srečal z znanima slovenskima umetnikoma bosanskega porekla: ilustratorko in pisateljico Samiro Kentrić in kiparjem Mirsadom Begićem.

Sarajevo IMG_7930

Iz Sarajeva je v Ljublano na 66. Ljubljana Festival prišla močna sarajevska delegacija z županom Abdulahom Skako (v sredini) in podžupanom Ivico Šarićem (desno), prišel je v. d. direktorja Sarajevske filharmonije Samir Lokvančić (levo), med domačini pa jih je najprej pozdravil rojak Mirsad Begić, ki je zatem z zanimanjem spremljal predstavo in takoj opazil notranji spopad med begom Pintorovićem in Hasan-ago Arapovićem okrog sestre in žene Hasanaginice. Kasneje sta prišla še skladatelj Asim Horozić in direktorica Narodnega gledališča Sarajevo Marijela Margeta Hašimbegović.

Živadinov IMG_6840

Medtem pa se je že oglasil iz New Yorka katalonski režiser Carlus Padrissa in se zahvalil za poslane članke. V Križankah se je srečal, kot smo pred dnevi že omenili, z Draganom Živadinovim. Naš znani umetnik mu je prinesel posnetke o svojem sodelovanju v vesoljskih projektih in gostovanju pri ruskih kozmonavtih v Moskvi, kjer je ustvarjal svoj Postgravityart. Dragan Živadinov je med možnimi civilnimi potniki, ki bi leta 2024 kot prvi osvojili Mars z raketami X. Medtem pa bi Carlus Padrissa v Ljubljani na poletnem festivalu režiral Wagnerjevega Lohengrina.

Marijan Zlobec

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.