Težko pričakovana Dance Amore v ponedeljek na Kongresnem trgu

66. Ljubljana Festivala vstopa v središče julija z raznovrstnim programom. Teden bo začela težko pričakovana plesna predstava Dance Amore in nas popeljala na obrobje Brooklyna leta 1947. S koncertom opernih arij bo 18. julija nastopila svetovno  priznana operna diva sopranistka Diana Damrau, ki je ne odlikuje le osupljiva tehnika, temveč tudi močan interpretativni občutek. Za ljubitelje popularnega glasbenega žanra bo naslednji večer na sporedu zasedba Voca People, ki nas bo brez spremljave in zvočnih učinkov popeljala na glasbeno potovanje.

evropski center za umetnike

Evropski center za umetnike

V sodelovanju z Evropskim kariernim centrom za umetnike Triple Bridge in projektom Music Up Close Network bosta v sklopu naslednjega tedna kar dva koncerta komornih zasedb. Tokrat bo na sporedu poleg glasbenih tudi nekaj dogodkov s področja likovne umetnosti. Od 15. do 20. julija bo potekala že XXI. Mednarodna likovna kolonija, ki bo gostila šest prav posebnih umetnikov. V prihajajočem tednu bo organizirana tudi mala likovna kolonija, s katero želijo med poletnimi počitnicami pri otrocih spodbuditi ustvarjalnost in jih seznaniti z različnimi umetniškimi tehnikami.

Mednarodna likovna kolonija (1)

Mednarodna likovna kolonija

Že XXI. Mednarodna likovna kolonija, ki jo prireja 66. Ljubljana Festival, je ena redkih izrazito urbanih in najbrž tudi ena redkih, ki slikarjem ponuja tako idealne razmere za delo. Že sama Pergola v Plečnikovih Križankah, kjer slikarji ustvarjajo, po vsej verjetnosti leži na izrazito pozitivni točki. Točki, ki nedvomno izžareva močno pozitivno in ustvarjalno energijo. V tem času pa se ta dopolnjuje še s festivalskim dogajanjem – glasbenim in gledališkim in ta sinergija ustvari idealno stimulacijo za vizualnega umetnika. Vsa leta doslej je bil koncept likovne kolonije tak, da so bili povabljeni štirje slovenski umetniki in štirje iz tujine. Letošnji izbor pa predstavlja šest umetnikov, ki niso Slovenci, ampak živijo že več let v Sloveniji. Kitajske narodnosti je Huiqin Wang, japonske Keiko Miyazaki, italijanske Paride Di Stefano, armenske narodnosti je Bagrat Arazyan, francoske Vianney Lefebvre, ukrajinske Balsky Eduard. Iz sosednje Italije prihaja Elisabetta Bacci, Jasmina Rojc pa iz Slovenije. Vodja likovne kolonije je Tomo Vran. Odprtje razstave nastalih del bo 20. julija ob 12. uri v Viteška dvorana Križank.

V sklopu 66. Ljubljana Festivala bodo kot spremljevalni del programa organizirane različne vodene tematske delavnice.  Mala likovna kolonija je namenjena ustvarjalnim šolskim otrokom. V počitniški program se bodo lahko vključili otroci brez predznanja. V sodelovanju s strokovnimi pedagogi na svojem področju želijo pri njih spodbuditi ustvarjalnost, jih seznaniti z različnimi umetniškimi teorijami in tehnikami. Predvsem pa jim želijo odpreti nova obzorja na njihovi kreativni poti. Delavnice bodo potekale v  sproščenem vzdušju Plečnikovih Križank od 16. do 19. julija od 10. do 12. ure.

DanceAmore (1)

Dance Amore

Družba priznanih slovenskih plesalcev latinskoameriških in standardnih plesov se je pred več kot desetletjem zbrala pod vodstvom Jurija Batagelja in ustvarila enkraten plesni umetniški format. Ustvarjalci so združili moči ter postavili paleto latinskoameriških in standardnih plesov na gledališke odre v obliki navdihujoče plesne predstave »The 50′s Show«, katere nepozabna in čudežna zgodba do tedaj še ni bila povedana. Plesna predstava je kar devetkrat razprodala Gallusovo dvorano Cankarjevega doma, uspešno gostovala na Velikem odru Festivala Lent ter kar dvakrat napolnila eno največjih kongresnih dvoran v Južni Evropi, NDK. Izpopolnjena plesna predstava Dance Amore, postavljena v mesto preporoda, veliko jabolko, bo navdušila z razgibano scenografsko podobo, glamuroznimi kostumi, ubranimi plesnimi koraki ter koreografijami prvotne plesne zasedbe. Na odru se bo predstavilo še več plesnih prijateljev, tudi iz modernega plesa, jazza in hip-hopa. Predstava bo 16. julija ob 21. uri na Kongresnem trgu.

DSC_0021

Godalni kvartet Vollmond

Jump Start omogoča mladim nadarjenim glasbenikom mednarodno izobraževalno gostovanje na najvišji umetniški ravni. V sodelovanju z Evropskim kariernim centrom za umetnike Triple Bridge in projektom Music Up Close Network daje mladim evropskim glasbenikom vsako leto priložnost, da izkoristijo edinstveno glasbeno druženje s priznanimi glasbeniki, kot so Emanuel Abbühl, Branimir Slokar, Aleksandar Madžar, François Benda, Ivry Gitlis, Martin Ostertag in drugi. Na prvem koncertu 17. julija se bo z deli P. I. Čajkovskega in D. Šostakoviča predstavil klavirski trio, ki ga sestavljajo Sebastian Bohren na violini, Benedickt Koleckner na violončelu ter Jose Gallardo na klavirju. Na drugem koncertu pa se bo z deli J. Haydna in L. van Beethovna predstavil Godalni kvartet Vollmond.  Prvi koncert bo 17. julija, drugi pa 22. julija, oba  ob 19. uri v Viteški dvorani Križank.

Damrau

Diana Damrau

Sopranistka Diana Damrau že dve desetletji nastopa na vodilnih svetovnih odrih. Ima osupljivo tehniko, ki ji dovoljuje doseči najvišje tone z navidezno lahkoto, kot tudi močan interpretativni občutek, ki njenim opernim likom daje resnično čustvenost in s tem prepričljivost. Čeprav slovi po koloraturnih in lirskih vlogah, njen obsežni repertoar obsega tudi sodobna operna dela, napisana posebej zanjo. Leta 2003 je z vlogo Kraljice noči v Mozartovi Čarobni piščali debitirala v londonskem Covent Gardnu, njen preboj pa se je leta 2005 nadaljeval s prvim nastopom v Metropolitanski operi, kjer je ostala redna gostja. Letos pripravlja kar nekaj turnej, med drugim evropsko, imenovano VERDIssimo, med katero bo nastopila v Ljubljani. Koncertni večer bo posvečen italijanskemu skladatelju 19. stoletja, Giuseppeju Verdiju, čigar dela veljajo za ena izmed najbolj izvajanih v zadnjih 150 letih. Sopranistka bo poleg najlepših arij izvedla tudi duete s svojim možem, basbaritonistom Nicolasom Testéjem. Orkester Slovenske filharmonije bo solista spremljal pod taktirko hrvaškega dirigenta Ivana Repušića. Koncert bo 18. julija ob 20. uri v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.

Damrau 1494610883877_1931

Diana Damrau in Nicolas Testé

Voca People prihajajo z belega glasbenega planeta Voca. Njegovi prebivalci živijo v miru in se sporazumevajo samo prek glasbe oziroma izrazov glasov. Potujejo od planeta do planeta znotraj galaksije, kamor širijo svoje glasbeno sporočilo in način življenja drugim galaktičnim kulturam. Voca People so namreč močno prepričani, da glasba prinaša harmonijo in veselje kamorkoli, komurkoli; da lahko ustvari najmočnejša čustva in podarja upanje ter radost vsem bitjem. Verjamejo, da je »glasba življenje in življenje glasba« ter da je »glasba najmočnejši vir energije v vesolju in je vsepovsod – v vseh elementih narave in v živih bitjih«. Ideja Liorja Kalfa, ki jo je razvil v sodelovanju s Shaijem Fishmanom, o vokalnem gledališkem performansu vesoljskih pevskih komedijantov, ki združujejo a cappella petje (brez inštrumentov) ter beatbox tehniko, je najprej navdušila na portalu youtube. Leta 2009 je skupina v štirih mesecih dosegla več kot pet milijonov ogledov, kmalu pa je z doživetimi glasbenimi predstavami vrhunske vokalne tehnike ter humorja obkrožila svet na raznovrstnih koncertnih prizoriščih in v številnih televizijskih medijih. Tokrat bodo prvič na odru v Sloveniji. (Helena Filipčič Gardina). Njihov koncert bo 19. julija ob 21. uri na Kongresnem trgu.

Voca

Voca People

Marijan Zlobec

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.