Operne zvezde iz Sankt Peterburga

Gallusovo dvorano Cankarjevega doma bodo jutri ob 21. uri napolnile Operne zvezde iz Sankt Peterburga. Prihajajo na koncert, ki ga je pod svoje okrilje sicer vzel 66. Ljubljana Festival, a je v bistvu nastal samostojno v okviru Dnevov Sankt Peterburga v Sloveniji, v soorganizaciji Društva Slovenija – Rusija in sobotne tradicionalne slovesnosti pri Ruski kapelici pod Vršičem, vse pa ob stoti obletnici konca prve svetovne vojne.

Rusi 20

Mezzosopranistka Ekaterina Sergejeva, vse fotografije Marijan Zlobec

Slovesnsti ob Ruski kapelici so v zadnjem obdobu gostile že vse najvišje delegacije Ruske federacije na čelu s predsednikom Vladimirom Putinom pred leti, ko je na ljubljanskih Žalah odkril monumentalni spomenik ruskim žrtvam prve in druge svetovne vojne na slovenskem ozemlju, medtem ko na obljubljeni muzej v Mariboru z vso dokumentacijo o ruskih žrtvah v nacističnih taboriščih in padlih vojakih še čakamo, a je v pripravi.

Rusi 21 IMG_0034

Sopranistka Oksana Šilova

Darko Brlek, direktor Festivala Ljubljana, je ob pozdravu ruskih gostov, solistov Marijinega gledališča, to je opere iz Sankt Peterburga, na Peklenskem dvorišču v Križankah posebej poudaril dolgoletno oziroma kar večdesetletno sodelovanje Festivala Ljubljana z rusko glasbeno kulturo. V zadnjih petindvajsetih letih in še kaj več, ko je sam direktor Festivala Ljubljana, pa še posebej s Sankt Peterburgom, tako z Marijinim gledališčem kot Akademskim državnim baletom Borisa Eifmana, ki bo v Cankarjevem domu gostoval 21. in 22. avgusta s predstavo Čajkovski Pro et contra.

Rusi 22 IMG_0035

Tenorist Sergej Skorohodov

Urban Ocvirk iz Društva Slovenija – Rusija je obširneje predstavil tradicijo sodelovanja Slovenije in Rusije, še posebej ob Ruski kapelici, ob koncu prve svetovne vojne, ki je zaznamovala evropsko in svetovno zgodovino, in na področju kulture. Ruska kapelica je simbol miru, pa tudi stičišče kultur in narodov ter potrjuje prijateljske odnose med Republiko Slovenijo in Rusko federacijo. Poleg koncerta ob Ruski kapelici v soboto (nastop opernih solistov in zbora s pravoslavno mašo) bo v frančiškanski cerkvi v nedeljo zvečer ob 20. uri imel koncert še ženski zbor ruske pravoslavne cerkve. Goste iz Sankt Peterburga bo spremljala visoka politična delegacija tamkajšnje gubernije.

Rusi 24 IMG_0054

Urban Ocvirk

Med gosti iz Rusije so spregovorili pevci mezzosopranistka Ekaterina Sergejeva, sopranistka Oksana Šilova in tenorist Sergej Skorohodov. Vsi so izrazili svoje zadovoljstvo in velika pričakovanja, prav tako ps so pohvalili dolgo in bogato glasbeno zgodovino Ljubljane.

Rusi 23 IMG_0087

Skupinski portret

Za svoj ljubljanski koncert so pripravili popularne arije iz oper Verdija, Čajkovskega, Bizeta, Puccinija, operet Leharja in Offenbacha, posebnost pa bodo najbolj popularne napolitanske pesmi (Cardillo, Chiara, de Curtis, Bixio, Denza), kot jih lahko zapojejo in občutijo Rusi, kar je pravzaprav presenetljivo, saj bi človek dobil vtis, kot da Rusi nimajo nič popularnega ruskega, se pravi svojega.

Nastopili bodo še baritonist Roman Burdenko,  Koncertni operni zbor iz Sankt Peterburga in Mitteleuropa Orchestra iz Italije pod dirigentskim vodstvom  Petra Feraneca.

Marijan Zlobec

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.