Od opernih in koncertnih pevcev do komornih glasbenikov

Konec julija je pred vrati in današnji koncertni večer bo posvečen vsem ljubiteljem najlepših opernih arij. V Cankarjevem domu bodo drevi nastopile priznane operne zvezde iz Sankt Peterburga s spremljavo Simfoničnega orkestra Mitteleuropa in Koncertnega zbora iz Sankt Peterburga. Koncert je darilo mesta Sankt Peterburg Sloveniji, jutri pa ga bodo ponovili pri Ruski kapelici. Mesec julij bo sklenilo gostovanje treh glasbenikov, ki so združili svoje glasbeno znanje v klavirskem triu. Violinist Sergej Krilov, violončelist Aleksander Knjazev in pianist Nikolaj Luganski se bodo predstavili z deli Johannesa Brahmsa. Komorni uvod v mesec avgust bodo obogatili koncerti v Slavnostni dvorani Narodne galerije. V sodelovanju s Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije bodo 1. in 2. avgusta nastopili izjemni slovenski solisti, ki tako na domačih tleh kot v tujini dosegajo zavidljive uspehe.

Sergej_Krilov

Violinist Sergej Krilov, vse fotografije arhiv Festivala Ljubljana

Operne zvezde iz Sankt Peterburg, kulturne prestolnice Rusije, bodo nastopile na Ljubljana Festivalu v sklopu kulturnega programa Dnevi Sankt Peterburga v Sloveniji ter Spominskih slovesnosti pri Ruski kapelici, saj se bo mesto Sankt Peterburg udeležilo slovesnosti ob 100. obletnici konca prve svetovne vojne. Koncertni glasbeni kalejdoskop priljubljenih pevskih točk se razprostira od opernih odlomkov iz obdobja romantike prek operet do napolitanskih pesmi in popularnih italijanskih pesmi prve polovice 20. stoletja. V Cankarjevem domu bodo drevi ob 21. uri zazvenele najlepše melodije Glinke, Bizeta, Čajkovskega, Verdija, Johanna Straussa ml., Puccinija, Leharja in Offenbacha. Posebnost bodo znane pesmi kot  so O sole mio, Granada, Parla mi d’amore Mariu, Core ngrato, Non ti scordar di me, Mamma, Funiculi, funicula…V solističnih vlogah se bodo predstavili operni prvaki Marijinega gledališča: sopranistka Oksana Šilova, mezzosopranistka Ekaterina Sergejeva, baritonist Roman Burdenko in tenorist Sergej Skorohodov.

Burdenko 0_136891_d9db520b_orig

Roman Burdenko kot Paolo Albiani v Simonu Boccanegri

Solisti bodo nastopili s spremljavo Simfoničnega orkestra Mitteleuropa, ki prihaja iz dežele Furlanije – Julijske krajine in bo nastopil pod taktirko priznanega evropskega dirigenta Petra Feranca. Slednji se uvršča med najslavnejše evropske dirigente in je od leta 2012 glasbeni direktor v Narodni operi Janáček v Brnu. Solistom in orkestru se bo pridružil tudi Koncertni zbor iz Sankt Peterburga, ki danes velja za enega od glasbenih simbolov severne prestolnice Rusije. 

Violončelist Aleksander Knjazev

Violinski virtuoz Sergej Krilov se vrača na oder 66. Ljubljana Festivala. Kritiki označujejo njegovo interpretacijo kot izjemno inteligentno, polno domišljije in intuicije. Ob njem se bo predstavil violončelist Aleksander Knjazev, ki je solist simfoničnega orkestra Moskovske filharmonije in nosilec naziva častnega umetnike Rusije. V klavirskem triu se bo glasbenikom pridružil pianist Nikolaj Luganski, ki velja za enega vodilnih svetovnih interpretov klavirskega repertoarja. Krilov in Luganski sta pred leti zelo odmevno že nastopila na festivalu v Ljubljani.

lugansky

Pianist Nikolaj Luganski

Ruski glasbeniki redno sodelujejo z uveljavljenimi dirigenti največjih orkestrov in so v dolgoletni karieri osvojili najvišja priznanja pomembnih tekmovanj. Johannesu Brahmsu (1833–1897) v celoti posvečen glasbeni večer razgrinja vse njegove klavirske trie, ki so nastali v razponu 32 let njegove umetniške poti kot pianista, skladatelja in dirigenta. Njihov koncert bo 31. julija ob 20. uri v Slovenski filharmoniji.

Nika_Gorič

Sopranistka Nika Gorič

Osrednji program glasbenega večera Belcanto sestavljajo najlepši koncerti za pihala, ki še posebej izpostavljajo melodično linijo solističnega inštrumenta. Spored vključuje tudi delo skladatelja Luigija Boccherinija, enega od glavnih predstavnikov italijanske klasične komorne glasbe. Deloval je v obdobju klasicizma in bil prvi skladatelj, ki je napisal virtuozna dela za violončelo. Njegov obsežni skladateljski opus vsebuje čez 300 del, med katerimi najbolj prevladujejo tista, posvečena instrumentalni glasbi. Stabat Mater praviloma velja za eno njegovih najbolj zapostavljenih skladb, saj se, čeprav je izjemno lepa in zasnovana na invenciji melodike, le redko pojavi na domačih pa tudi svetovnih odrih. Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije jo je izvedel že leta 2013 v ciklu Sozvočje svetov s sopranistko Bernardo Bobro, kar je bila prva slovenska javna izvedba. Tokrat jo bodo izvedli z mednarodno uveljavljeno slovensko sopranistko Niko Gorič, ki je lani prejela diplomo britanske kraljice Elizabete II. kot najboljša študentka Kraljeve akademije za glasbo v Londonu. Koncert 1. avgusta ob 20. uri so zaradi velikega zanimanja občinstva prestavili v Slavnostno dvorano Narodne galerije.

LanaTrotovšek

Violinistka Lana Trotovšek

Narodna galerija bo gostila še priznane slovenske soliste, ki tako na domačih tleh kot v tujini dosegajo zavidljive uspehe. Koncert Lamento bo v znamenju bogate glasbene zapuščine družine Bach. Johann Sebastian Bach velja za enega najpomembnejših in najplodovitejših baročnih skladateljev. Bil je tudi oče dvajsetih otrok in kar nekaj jih je nadaljevalo njegovo glasbeno zapuščino. Osrednji skladbi koncerta sta njegov Trojni koncert za violino, flavto, čembalo in godala v a-molu ter Brandenburški koncert št. 5, pisan za enako zasedbo. Na programu bodo tudi Bachova Fantazija in fuga v g-molu v transkripciji za godalni ansambel, Sinfonia št. 5 njegovega sina C. Ph. E. Bacha in znamenita skladba Lamento J. C. Bacha. S Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije se bodo predstavili Tomaž Sevšek na čembalu, sopranistka Nika Gorič ter flavtist Boris Bizjak in violinistka Lana Trotovšek, ki sta lani navdušila občinstvo s svojim izjemnim talentom. Kot rečeno bo koncert 2. avgusta ob 20. uri v Slavnostni dvorani v Narodni galeriji.

Boris_Bizjak

Flavtist Boris Bizjak

Marijan Zlobec

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.