Kraljevi orkester Concertgebouw pride, a brez Gattija

Slavni Kraljevi orkester  Concertgebouw iz Amsterdama, ki je napovedan za gostovanje na 66. Ljubljana Festivalu 3. septembra, je nenadoma prekinil pogodbo s svojim šefom dirigentom Danielem Gattijem, a kot sporočajo koncert v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma vseeno bo. Kdo pa bo nadomestni dirigent, še ni znano, verjetno da kdo od redkih, ki jih ta amsterdamski sicer zelo mednarodni orkester ceni in želi z njim sodelovati. Morda celo Riccardo Chailly, šef dirigent milanske Scale, ali Mariss Jansons, ki ima zadnjo predstavo Pikove dame v Salzburgu 25. avgusta? Oba sta v Ljubljani že bila.

Gatti 11 IMG_6774

Darko Brlek in Daniele Gatti v Ljubljani leta 2016, vse fotografije Marijan Zlobec

Festival Ljubljana je kot organizator ljubljanskega festivala tako sedaj pripravil le sporočilo za javnost, v katerem pojasnjuje nastali položaj.

Gatti 31 IMG_6644

“Kraljevi orkester Concertgebouw iz Amsterdama je prekinil sodelovanje s svojim šefom dirigentom Danielem Gattijem. Koncert v Ljubljani bo 3. septembra v Cankarjevem domu, kot je bilo prvotno predvideno. Ime novega dirigenta vam bomo sporočili, ko ga bo orkester objavil.

Gatti 32 IMG_6703

Kraljevi orkester Concertgebouw in Daniele Gatti v Ljubljani leta 2016

V svoji obrazložitvi je orkester zapisal sledeče: »26. julija je Washington Post objavil članek, v katerem je Gatti obtožen neprimernega vedenja. Te obtožbe in Gattijev odziv nanje so sprožile veliko razburjenje med glasbeniki in ostalimi zaposlenimi ter tudi med deležniki tako doma kot v tujini. Poleg tega so po objavi v Washington postu številne ženske kolegice Concertgebouw orkestra poročale o slabih izkušnjam z Gattijem, ki so neprimerne glede na njegov položaj šefa dirigenta. Vse našteto je nepopravljivo porušilo zaupanje med orkestrom in Gattijem.« Orkester tudi sporoča, da bodo izvedeni vsi koncerti.”

Gatti 50 IMG_6734

https://www.concertgebouworkest.nl/en/the-royal-concertgebouw-orchestra-terminates-cooperation-with-chief-conductor-daniele-gatti

V Sloveniji ne moremo komentirati dogajanja v Amsterdamu in se v objave ne vtikujemo, vsekakor pa gre za zelo znanega dirigenta, ki je predviden, da bo na Wagnerjevem festivalu v Bayreuthu leta 2020 dirigiral novo postavitev Nibelungovega prstana.

Marijan Zlobec

Gatti IMG_6633

https://marijanzlobec.wordpress.com/2016/09/05/zlahtnost-amsterdamskega-orkestra/

https://marijanzlobec.wordpress.com/2016/09/02/daniele-gatti-navdusen-v-ljubljani/

https://marijanzlobec.wordpress.com/2016/09/01/drevi-v-ljubljani-prvi-orkester-na-svetu/

One thought on “Kraljevi orkester Concertgebouw pride, a brez Gattija

  1. Glede na vse skupaj, se Gattiju ne piše nič kaj dobrega za njegovo kariero, če je stvar s spolnim nadlegovanjem, ki jih je zapisal Washington Post pred približno enim tednom (bojda je napadel dve ženski v garderobi, eno v Chicagu in drugo v Bologni) resnična. Tudi njegov ironičen odgovor, v katerem je napisal, da se opravičuje vsem ženskam, ki jih je srečal v svojem življenju, mu bo bolj škodil kot koristil. Kakorkoli, treba se v objave vključiti in glasno povedati, da ni tolerance pri obtožbah spolnega nadlegovanja. Ni bilo tolerance pri Levineu, ni bilo tolerance pri Dutoitu in ne sme biti tolerance pri Gattiju. Seveda potem Bayreutha za njega tudi ne bo. No, kot sem bral, niso samo te objave vodile k prekinitvi pogodbe, ampak člani orkestra govorijo tudi o slabi atmosferi v orkestru, izgubi medsebojnega zaupanja in, kar se mi zdi najhujše, dolgočasnosti pri delu. Težko mu bo, to je jasno. Je pa že poklical svojega odvetnika (“reputation doctor”). Logično. Bolj bo zanimivo, kdo bo novi šef dirigent CBO-ja. Ali bo to Daniel Harding, ki gre po naslednji sezoni iz Pariza? Markus Stenz, ki se poslavlja s položaja Nizozemskega radijske filharmoničnega orkestra? Naslednje vprašanje: Kdo bo vodil načrtovane Gattijeve koncerte. Dvomim, da bo to Jansons, ki ima veliko koncertov s svojim BRSO-jem. Mogoče Hengelbrock? Vseeno pa mislim, da bo to Bernard Haitink, saj so na programu Bruckner 3, Mahler 7, Brahms 2 in 4 in Straussovi simfonični pesnitvi Tod und Verklärung in Don Juan. Klasike za dolgoletnega šefa dirigenta orkestra. CBO-ju pa vsaka čast, da so poslušali svoje glasbenike, ker ni slabšega od slabe atmosfere v orkestru. Če glasbeniki ne uživajo ob svojem delu, lahko prenehajo z igranjem.

    Jonatan Horvat

    Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.