Jutri v Ljubljani slavni Leo Nucci v Rigolettu

Na 66. Ljubljana Festival prihaja z dvema predstavama Verdijevega Rigoletta Gledališče Carla Feliceja iz Genove. Za nas pripravljajo posebno poslastico: kot interpret naslovne vloge ostarelega dvornega norčka in Gildinega očeta bo nastopil svetovno znani italijanski baritonist Leo Nucci. Gostovanje v Ljubljani je posebej podprla italijanska vlada z donacijo 50 tisoč evrov, kot je na tiskovni konferenci povedal direktor Festivala Ljubljana Darko Brlek, in pri tem omenil prizadevanja italijanskega veleposlanika v Sloveniji, njegove ekselence Paola Trichila. Prva predstava bo jutri ob 20. uri v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma, ponovitev pa v sredo, 29. avgusta.

5c5d405349eff61f2a7691a0cf771035-rigoletto-leo

Leo Nucci kot Rigoletto

Leo Nucci je v Ljubljani že gostoval, prvič še v Ljubljanski operi pred desetletji, ko so nastopili izbrani solisti milanske Scale na svojem opernem večeru. Nucci velja za enega največjih Rigolettov v zadnjih petdesetih letih.

Rigoletta, lirično glasbeno dramo ali tragedijo v treh dejanjih bodo izvedli člani Gledališča Carla Feliceja pod dirigentskim vodstvom Gianluca Marciana, režiser je sicer slavni baritonist Rolando Panerai (rojen leta 1924), kostumografinja Regina Schreker, koreograf pa Giovanni Di Cicco. Panerai se je lotil opernih režij potem ko je nehal peti. Režijo Rigoletta, ki ga je sam velikokrat pel po vsem svetu in ga posnel že leta 1969, je za opero iz Genove napravil leta 2013.

Pevska zasedba obeh predstav:

Rigoletto: baritonist Leo Nucci
Gilda: sopranistka Maria Mudryak
Vojvoda Mantovski: tenorist Celso Albelo
Sparafucile: basista Dario Russo in Mihailo Šljivić
Maddalena: mezzosopranistki Anastasia Boldyreva in Kamelia Kader
Giovanna: mezzosopranistki Anna Venturi in Alla Gorobchenko
Grof Monterone: baritonist Stefano Rinaldi Miliani
Marullo: baritonist Claudio Ottino
Matteo Borsa: tenorist Aldo Orsolini
Grof Ceprano: basist Giuseppe De Luca
Grofica Ceprano: mezzosopranistki Alla Gorobchenko in Simona Pasino
Sodni sluga: basista Alessio Bianchini in Loris Purpura
Paž: sopranistka Annarita Cecchini

rigoletto-leo-nucci

Priznana zasedba genovske operne hiše Carla Feliceja bo svoje gostovanje ovekovečila z uprizoritvijo slovite opere Rigoletto skladatelja Giuseppeja Verdija. Leta 1850 je beneška operna hiša La Fenice naročila novo delo. Skladatelj Giuseppe Verdi je k sodelovanju povabil libretista, prijatelja Francesca Maria Piaveja, s katerim sta pred tem ustvarila že več skupnih del, kot so Ernani, Dva Foscarija, Attila, Macbeth, Korzar in Stiffelio. Libreto tragične opere v treh dejanjih Rigoletto se opira na delo Le roi s’amuse Victorja Hugoja, ki je doživela ostro kritiko vsebine, saj izpostavlja nemoralnost kralja. Z vključenimi spremembami je bila krstna predstava tako izvedena šele leto kasneje. Rigoletto dandanes velja za del železnega opernega repertoarja, v Ljubljani pa je prvo slovensko premiero doživel 19. novembra 1896. Verjetno najbolj izstopa cinična tenorska arija La donna è mobile (Ženska je tičica, lahke narave), ki je kot izjemno spevna zaslovela tudi med beneškimi gondoljerji. V glavni vlogi nepremišljenega dvornega norčka Rigoletta bo nastopil italijanski operni pevec Leo Nucci, ki je v svojem obsežnem repertoarju zaslovel kot interpret Verdijevih likov, samo v vlogi Rigoletta pa je nastopil več kot 400-krat.

»Festival Ljubljana tudi za letošnjo 66. sezono občinstvu predstavlja program prireditev vrhunske kakovosti, ki potrjuje njegovo osrednjo mesto v mreži poletnih glasbenih in gledaliških festivalov v Evropi. V tem kontekstu Veleposlaništvo Italije v Ljubljani v sodelovanju z Italijanskim inštitutom za kulturo z velikim veseljem prispeva k organizaciji uprizoritve opere Rigoletto Giuseppeja Verdija v izvedbi prestižnega Gledališča Carlo Felice iz Genove. Prireditev, ki jo je omogočilo italijansko Ministrstvo za zunanje zadeve in mednarodno sodelovanje, bo potekala v širšem okviru bogatega niza italijanskih glasbenih dogodkov, ki so pod častnim pokroviteljstvom tukajšnjega diplomatskega predstavništva letos na sporedu 66. Ljubljana Festivala. Na ta način želimo pritegniti pozornost na odlične odnose na kulturnem področju med Italijo in Slovenijo; hkrati se veselim, da je nedavno stopil v veljavo Sporazum o sodelovanju v kulturi in izobraževanju med Vlado Italijanske republike in Vlado Republike Slovenije. Vsem obiskovalcem torej želim, da polno uživajo v tej obetajoči izvedbi Festivala Ljubljana 2018,« je izjavil Paolo Trichilo, italijanski veleposlanik v Sloveniji in hkrati častni pokrovitelj gostovanja opere iz Genove.

Marijan Zlobec

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.