Pisatelj Boris Pahor sto pet letnik

Slavni slovenski pisatelj Boris Pahor obhaja danes svoj sto peti rojstni dan. O tem poroča osrednja italijanska tiskovna agencija ANSA, po kateri novico lahko povzamejo vsi italijanski, pa tudi tuji mediji. Agencija pravi, da je Boris Pahor v svojih knjigah opisoval sto let. Bil je neposredni pričevalec diskriminacij do svoje slovenske manjšine in deportacij med drugo svetovno vojno.

pahor-img_7182

Boris Pahor v Dutovljah, vse fotografije Marijan Zlobec

Boris Pahor je predvsem govoril z mladimi, da na vse to ne bi pozabili. Agencija predstavlja Pahorja kot tržaškega pisatelja, ki piše v slovenščini. Omenja, da bo Trst Pahorja počastil danes na trgu z branjem odlomkov iz knjige Piazza Oberdan  (ob 18.30). Italijanski vir poroča, da je Pahor napisal okrog trideset knjig, da je polemični pisatelj, vendar vedno koherenten ter velik pričevalec svobode.

Pahor 1 IMG_7051

ANSA spominja, da je sedemletni Boris Pahor, rojen 26. avgusta leta 1913, s hribčka Scorcole videl požig Narodnega doma, simbolno slovensko palačo v Trstu. (Požig je bil 13. julija 1920). To je bil trenutek, ki se je za vedno vtisnil v Pahorjev spomin in ga zaznamoval. Tu se je vse začelo.

Pahor 2 IMG_7399

Danes, bolj kot kdaj koli doslej, Boris Pahor predstavlja zgodovinski spomin dvajsetega stoletja. V njegovih knjigah so zajete ter doživete tragedije in grozote, ki jih ni mogoče pozabiti.
Pahor 2 IMG_8125

Boris Pahor je v petek v Kopru predstavil svojo novo knjigo posvečeno Edvardu Kocbeku z naslovom Brez Kocbekovega sodelovanja ne bi bilo Osvobodilne fronte. Drugo knjigo pa je napisala Darka Zvonar Predan z naslovom Boris Pahor – Najini pogovori. Soavtorja knjige o Kocbeku sta nekdanji urednik Kocbekovih Osvobodilnih spisov I in II publicist Peter Kovačič Peršin in urednik Zbranih del Edvarda Kocbeka Mihael Glavan.
Pahor 4

Spomenik Edvardu Kocbeku v Tivoliju

“Kocbek je že vnaprej videl, da mora Slovenija postati del evropske zgodovine. Vendar naj bi bilo po njegovem mnenju to težko doseči, ker smo majhni in zato za velike evropske države ne najbolj pomembni,” je povedal Pahor, ki je, kot je dodal, v knjigi želel razkriti, kaj se je v preteklosti zares dogajalo, kako je v tistem času nastopala slovenska Cerkev in kako je prišlo do razklanosti Slovencev v povojnem in sedanjem času.

Pahor 5 IMG_8131

Boris Pahor daje svoj prispevek k osvetlitvi Kocbekove prisotnosti v slovenski zgodovini, a bo za celovito njegovo podobo potrebno še veliko raziskav in ne nazadnje objav v Zbranih delih, kajti pokazalo se je, da je Kocbek napisal veliko več, kot se je doslej vedelo. Tako bo Mihael Glavan izdal še tri knjige Kocbekove publicistike; prva bo zajemala zgodnja trideseta leta, ko se je Kocbek intelektualno formiral, dve pa čas po letu 1951, ko je spričo objave novel v knjigi Strah in pogum padel v politično nemilost. Kocbek pa je vseeno redno objavljal bodisi anonimno ali pod drugim imenom v reviji Nova pot. Skupaj je tako neznanih ali neidentificiranih kot Kocbekovih še okrog 2000 strani publicistike. Pravkar pa so izšli njegovi spisi, nastali med letoma 1941 in 1951 v dveh zajetnih knjigah.

Pahor 11 IMG_2878

“Boris Pahor je želel spričo porasta fašizma v Evropi in razvrednotenja Kocbekovega delovanja in naše osvobodilne borbe napravit eno knjižico, ki bi bila spomin, obramba njegove časti, hkrati pa tudi obramba časti naroda samega. Kot pravi Pahor, če bomo mi kot narod zavrgli svoj osvobodilni boj, svojo protifašistično držo, svojo privrženost demokraciji in svobodi, smo si zaprli svojo prihodnost,” je povedal Kovačič Peršin.
Pahor 20 IMG_5087

Kovačič Peršin je s Pahorjem naredil intervju, v katerem Pahor opisuje svoja stališča do sedanjih napadov na Kocbeka.

Pahor 10 IMG_2880

Boris Pahor želi Slovencem povedati in dopovedati, kaj potrebujemo in kakšni naj bomo, če želimo kot narod, družba in država preživeti in obstati. Očitno pa je njegovo spoznanje, da je to zelo težko. Pahor znova in znova opozarja, da ljudje nimajo dovolj zavesti o svoji identiteti in ne narodne zavesti, kaj šele slovenskega narodnega ponosa in samozavestnega nastopanja.
Pahor 50 IMG_5215

Stokrat je ponovil, da Ljubljane ne briga, kaj se s Slovenci v zamejstvu in zdomstvu dogaja. In vse reakcije kažejo, da ima prav. Ko se slovenstvo na obrobju začne nažirati, ožiti, upadati…, je ogrožena že njegova središčna lega. Slovenija se vedno več ukvarja z vsemi “drugimi” in vedno manj s Slovenci, ki nas je vedno manj.
Pahor 476139

Dodajam italijansko povabilo na jubilejno rojstnodnevno srečanje z Borisom Pahorjem danes ob 18.30 na Trgu Oberdan v Trstu.

Domenica 26 agosto 2018 il nostro illustre concittadino e scrittore compie 105 anni.

Tanti auguri Boris Pahor! Festeggiamo anche quest’anno il suo compleanno.

Egli rappresenta una parte significativa della storia di Trieste: ha vissuto le vicende di più di un secolo ed è stato testimone della nascita dello squadrismo fascista e razzista che il 13 luglio del 1920 incendiò il Narodni Dom di via Fabio Filzi 14.

Con i suoi occhi vide il fuoco da quella piazza Oberdan dove si insediarono 23 anni dopo i nazisti delle SS, che lo interrogarono, arrestarono e lo inviarono al campo di prigionia; sull’importanza di quella piazza ha scritto uno dei suoi libri più pregnanti.

Ringraziamo il prof. Boris Pahor per quello che ha fatto per Trieste perché possa essere una città migliore. Gli siamo riconoscenti e pur nei limiti delle nostre possibilità faremo tesoro delle sue tragiche esperienze e dei suoi preziosi insegnamenti.

Verrà fatto un brindisi in suo onore con alcune letture del suo libro “Piazza Oberdan

domenica 26 agosto alle ore 18:30, in piazza Oberdan

davanti alla fontana dove si trova l’installazione artistica “Cantico dei cantici” di Marcello Mascherini che ricorda la morte del ventenne Pino Robusti avvenuta in Risiera. Lì accanto vorremmo si realizzasse un roseto che simboleggi la bellezza della pace e dell’amore.

In caso di maltempo, l’evento si svolgerà sotto i porticati della piazza.

Alla fine del brindisi, domenica 26 agosto alle 19.30 sotto il palazzo della Regione davanti alla Sala Tessitori (p.zza Oberdan, 5) si parlerà degli aspetti politico, culturali e organizzativi delle prossime iniziative collegate a quest’evento: 8 settembre 2018 – ricordo dell’armistizio con gli angloamericani e l’occupazione nazista e martedì 18 settembre 2018 in piazza Unità – manifestazione internazionale contro tutti i fascismi e i razzismi / 80 anni dal preannuncio delle leggi razziali.

https://www.triesteprima.it/eventi/cultura/boris-pahor-105-anni-compleanno-brindisi-letture-24-agosto-2018.html

https://www.ilgazzettino.it/nordest/trieste/boris_pahor_soffia_105_candeline_letture_piazza_festeggiarlo-3934673.html

https://www.rtvslo.si/capodistria/radio-capodistria/kocbek-nel-ricordo-di-boris-pahor/464041

http://www.ansa.it/sito/notizie/topnews/2018/08/25/i-105-anni-di-boris-pahor_96678f11-55f1-4d8d-a730-7dd888570aa5.html

https://www.pressreader.com/italy/corriere-della-sera/20180826/282432760014655

https://www.rtvslo.si/radiosi/news/slovenian-writer-boris-pahor-turns-105/464177

https://www.rtvslo.si/radiosi/news/boris-pahor-feiert-105-geburtstag/464199

https://www.corriere.it/cronache/18_agosto_27/i-105-anni-di-pahor-scrittore-sopravvissuto-ai-lager-d939ec40-a963-11e8-ac75-03917cf6f044.shtml

Marijan Zlobec

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.