Jutri v Ljubljani Filharmonični orkester milanske Scale

Na 66. Ljubljana Festival jutri zvečer (ob 20. uri) v Gallusovo dvorano Cankarjevega doma prihaja Filharmonični orkester milanske Scale, Filarmonica della Scala, sloviti operni orkester, ki pa ima poleg opernih predstav še redno koncertno dejavnost, najprej v matični hiši, torej Scali, kjer pri njem gostujejo vsi najboljši dirigenti, potem pa na številnih gostovanjih po vsem svetu. Tako prihajajo v Ljubljano v okviru kulturnega sodelovanja med Republiko Slovenijo in Republiko Italijo.

-Luca-Piva_600x400

Filharmonični orkester milanske Scale

Nekdanji umetniški vodja milanske Scale, dirigent Claudio Abbado je v sodelovanju z glasbeniki operne hiše Scala leta 1982 ustanovil Filharmonični orkester milanske Scale, da bi razvili simfonični repertoar. Orkester je v bogati zgodovini sodeloval z mnogimi uglednimi dirigenti, kot so Georges Prêtre, Lorin Maazel, Wolfgang Sawallisch, Zubin Mehta, Leonard Bernstein, kot tudi z Valerijem Gergijevim in Danielom Barenboimom, ki sta še dandanes častna člana orkestra. Na več kot 90 koncertih mu je dirigiral tudi Carlo Maria Giulini.

filarmonica-730x490

Na Piazza Duomo

Za Abbadom je postal glasbeni umetniški vodja Scale Riccardo Muti, ki je bil glavni dirigent od leta 1987 do leta 2005, potem pa je prišlo do notranjih sporov in Mutijevega odstopa. Prav Muti pa je odločno prispeval k umetniškemu razvoju orkestra in ga popeljal na mnoga gostovanja, med drugim v Ameriko, Južno Ameriko in v Azijo. V njegovem obdobju je orkester Scale še bolj napredoval, sodeloval je na Koncertih prijateljstva in na Salzburških slavnostnih igrah. Z Mutijevim odhodom je orkester pristal na hudi preizkušnji, ohranjal pa je koncertne sezone v Scali, kar počne še danes.

abbado_2884033_310573

Claudio Abbado z milanskim orkestrom

Mutijevo poslanstvo je nadaljeval najprej Daniel Barenboim, sedaj pa novi šef dirigent Riccardo Chailly, ki je bil leta 2015 imenovan za glavnega dirigenta. Od leta 2013 Filharmonični orkester milanske Scale vsako leto tradicionalno organizira koncert na trgu pred milansko stolnico, ki ga obišče več kot 40.000 ljudi. Še posebno pozornost posvečajo repertoarju sodobne glasbe, saj že od začetka delovanja vsako leto izvedejo kako delo skladatelja našega časa. V zadnjih 35 letih so priredili več kot 800 mednarodnih koncertov, med pomembne mejnike pa se uvrščata predvsem obisk Združenih držav Amerike z Riccardom Chaillyjem in Ljudske republike Kitajske z Myung-whun Chungom.

piazza-duomo_

Filarmonica della Scala na Piazza Duomo

Na ljubljanskem koncertu bodo nastopili pod taktirko Andreja Borejka. V solistični vlogi pa se bo na klavirju predstavil mladi, a za svoja leta izjemno zreli in nadobudni virtuoz, triindvajsetletni kanadski pianist Jan Lisiecki, ki bo interpretiral Koncert za klavir in orkester št. 5 v Es-duru, imenovan Imperator, op. 73 Ludwiga van Beethovna.

jan_lisiecki_crop

Jan Lisiecki

V drugem delu koncerta bo na programu Simfonija št. 8 v G-duru, op. 88 Antonina Dvořáka.

Maestro Christoph Eschenbach je zaradi poškodbe primoran odpovedati prihajajoče sodelovanje z milansko Scalo. Na koncertu v Cankarjevem domu ga bo nadomestil dirigent  Andrej Borejko,  ki je že peto sezono glasbeni direktor kulturnega centra Artis—Naples na Floridi.

Častni pokrovitelj je veleposlanik Italijanske republike nj. eksc. gospod Paolo Trichilo.

https://culture.pl/en/artist/jan-lisiecki

Marijan Zlobec

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.