Vlado Kreslin bo z gosti drevi nastopil v Križankah

Tradicionalni koncert vsestranskega glasbenika, pevca, pesnika, kantavtorja, kitarista Vlada Kreslina, ki vztrajno polni poletno gledališče Plečnikovih Križank, praznuje že sedemindvajset let nastopov. Kljub negotovih vremenskih napovedi so se organizatorji 66. Ljubljana Festivala odločili, da bo njegov koncert v Križankah ob 20.30.

kreslin-22-img_5581

Vlado Kreslin na svojem 25. koncertu v Križankah, fotografije Marijan Zlobec

Vlado Kreslin je v osemdesetih letih deloval v rock bandu Horizont, leta 1980 zmagal na festivalu Slovenska popevka s skladbo Dan neskončnih sanj in potem z bandom Martin Krpan ustvaril nekaj večnih skladb. Kreslin velja za enega najbolj prepoznavnih slovenskih ustvarjalcev sodobne popularne glasbe sploh.

Kreslin IMG_4410

Darko Brlek in Vlado Kreslin na Pergoli v Križankah

Z izrednim razumevanjem, še posebno ljudske glasbe Prekmurja, je z Beltinško bando in z mnogimi raznovrstnimi glasbenimi sodelovanji povzročil pravi preporod, saj jo je z osebno noto približal vsem generacijam tako na lokalni kot globalni ravni. Na njegove koncerte hodijo ljudje po desetkrat in več, tako rekoč vsako leto znova in med koncertom prepevajo njegove pesmi, ki jih znajo na pamet.

Kreslin 9 OV7A2514.jpg

Nocoj bo Vlado Kreslin nastopil z raznovrstno paleto gostov, med katerimi velja posebej izpostaviti njegovega očeta Milana Kreslina, ki je nedavno, pri častitljivih 90-ih letih, izdal svoj prvi CD. Nastopil bo tudi Big Band Orkestra Slovenske vojske, ki bo s Kreslinom izvedel nekaj zimzelenih melodij, slišali pa bomo lahko še mnoge največje hite iz različnih obdobij pevčeve kariere.

Kreslin 7 OV7A2390

Ob jubilejnem koncertu pred dvema letoma sem med drugim zapisal: “Magični realizem njegove glasbene in literarne, pesniške dimenzije je združevanje realnega in nadrealnega, tako rekoč kozmičnega, pa ne zato, ker se mi “od višine zvrti”, ampak ker je pesniška naravnanost še najbližja fenomenološkim pogledom na svet, pa tudi strukturalističnim, da ne rečem transcendentalnim.”

https://marijanzlobec.wordpress.com/2016/08/30/vlado-kreslin-je-magicni-realist/

Kreslin 8 OV7A2306

V Križankah

Vlado Kreslin bo zapel in zaigral nekaj svojih pesmi, kot so Preko Mure, preko Drave, Cesta, Tvoje jutro, Če bi midva se kdaj srečala, Tista zakartana ura, Vse se da, Tista črna kitara, potem bo Milan nastopil s Tam daleč stran, pa Milan in Vlado skupaj s Tisti bejli grm in Bele ruže.

Kreslin 11 OV7A2790

Z očetom Milanom Kreslinom

Potem pridejo na vrsto tako rekoč slavne kot Namesto koga roža cveti, Tam v meglicah, Spominčice, Lili Marlen, Še je čas, Z Goričkega v Piran.

Kreslin IMG_5627.jpg

https://4d.rtvslo.si/arhiv/slovenska-kronika/174517538

Big Band Orkestra Slovenske vojske nas bo skušal presenetiti s svojo interpretacijo pesmi Dan neskončnih sanj, Ena pesem, Tak kak riba, Reka, S tabo je izi, 1000 let, Lahko bi zletela, My way…

Stavim, da ste uganili, da bo zapel še Od višine se zvrti, pa Pojmi pesem o življenju, O, Vrba…

Potem pa bo skoraj lahko začelo deževati.

Marijan Zlobec

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.