Rožančev nagrajenec je Jasmin B. Frelih

Po pogovoru z nominiranci za 26. Rožančevo nagrado so nocoj v Cankarjevem domu razglasili letošnjega dobitnika nagrade za najboljšo zbirko esejev. Zanjo so bili nominirani Andrej Capuder za knjigo Zamrznjene besede (Mohorjeva družba Celovec), Jasmin B. Frelih za delo Bleda svoboda (Cankarjeva založba), Peter Kovačič Peršin za Stopinje v pesku zgodovine (Distribucija Buča in društvo Knjižna zadruga) ) in Urša Zabukovec za knjigo Vseživo (KUD Logos.

Jasmin-B-Frelih-2-foto-Maj-Pavček

Jasmin B. Frelih, foto LUD Literatura/ Maj Pavček

Rožančev nagrajenec za leto 2018 je postal Jasmin B. Frelih za delo Bleda svoboda.

Kot je v utemeljitvi zapisala žirija, se z Bledo svobodo Frelih poskuša tudi v esejistiki, to pa nič manj velikopotezno kot v romanu in kratki prozi – poetika njegovega eseja je celo nekoliko podobna tej zadnji. Pred bralcem je izbrušena literarna govorica, v mnogih pogledih proza, nabita s sugestivnostjo, ki skoz meandre leposlovne retorike enako nagovarja tako njegov estetski čut kot potrebo po refleksiji.

Kot je še zapisala, Frelih težave sodobnega sveta – zlasti njegovih grozot, mlade generacije, digitalne civilizacije, humanistične in posthumanistčne etike, umetniškega ustvarjanja, pa celo ekonomije in politike – reflektira tako, da tudi bralca spodbode k refleksiji.

Frelih 65525093.jpg

Njegovi eseji – zlasti najboljši med njimi, ki knjigo začenjajo – namreč klub veliki sugestivnosti niso naravnani na bralčevo pasivno sprejemanje avtorjevih pogledov in privzemanje njegove perspektive, temveč ob avtorjevi diskretnosti bolj učinkujejo kot pobude za nadaljnje razmišljanje, bodisi dialoško bodisi monološko.

V založbinem opisu knjige pa je zapisano: Bleda svoboda je zbirka Frelihovih razširjenih objavljenih in nekaj neobjavljenih esejev o slovenski in svetovni sodobni literaturi. Tematsko se loteva raznovrstnih in kompleksnih tem, od vprašanj poetike, možnosti realizma, post-postmodernizma do problema »velikega romana« in drznega poskusa zarisa estetske šole na Slovenskem. Pri tem v svoj lucidni, ponekod duhoviti, vedno pa občutljivi analitični pogled ujame nekatera ključna dela, ki sooblikujejo sodobno slovensko literaturo avtorjev, rojenih v osemdesetih: Zadie Smith, Dona DeLilla, Davida Fosterja Wallacea, Jonathana Franzena in drugih. Gre za esejistično knjigo, napisano v gibkem, zavzetem in razvejenem literarnem jeziku.

Žirijo so sestavljali Ifigenija Simonović, Marko Golja, Mateja Komel Snoj in Tomo Virk.

Jasmin B. Frelih, pisatelj, absolvent primerjalne književnosti, literarne teorije in zgodovine, se je rodil leta 1986. v Kranju. Pri Cankarjevi založbi je izšel njegov roman Na/pol, nagrajen kot najboljši prvenec leta 2013. Kratke zgodbe, eseje, prevode in teoretske tekste ima objavljene v revijah Literatura, Sodobnost, Dialogi, Pogledi in v reviji Idiot, kjer opravlja tudi delo urednika.

Marijan Zlobec

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.