Orkester Narodnega gledališča praznuje sto let

SNG Opera in balet Ljubljana letošnjo umetniško sezono odpira s slavnostnim koncertom v nedeljo, 23. septembra, ob 19.30, s katerim obeležuje 100-letnico delovanja poklicnega orkestra SNG Opera in balet Ljubljana. S tem okroglim jubilejem orkestra pa je zaznamovana sezona 2018/2019, ki jo bodo posvetili tudi stoletnici slovenskega baleta.

Orkester Narodnega gledališča leta 1921.jpg

Orkester Narodnega gledališča leta 1921, foto arhiv SNG Opere in baleta Ljubljana

Program slavnostnega koncerta kot uvoda v jubilejno sezono je oblikoval umetniški vodja opere, Rocc. Zasnovan je dramaturško pestro, glasbeno pa bo ponudil operne predigre, medigre in širok izbor baletne glasbe. Orkestru bodo na slavnostnem večeru dirigirali šef dirigent ljubljanske Opere in glasbeni direktor praškega Narodnega Divadla Jaroslav Kyzlink, domača dirigenta Loris Voltolini in Aleksandar Spasić ter redni častni dirigentski gost Igor Švara. Skozi program se bosta predstavila tudi oba koncerta mojstra Igor Grasselli in Gregor Traven, kot posebna gostja pa bo nastopila mednarodno uveljavljena sopranistka Rebeka Lokar v Ljubezenski smrti iz Wagnerjeve opere Tristan in Izolda.

Občinstvo bo nagovoril predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca, koncerta pa se bo udeležil tudi minister za kulturo Dejan Prešiček.

rebekalokarkotturandot.jpg

Rebeka Lokar kot Turandot, foto MojaObčina.si

V poslopju današnje Opere, ki je bilo zgrajeno leta 1892, sta na prelomu 19. v 20. stoletje delovali dve gledališči: Nemško, ki se je leta 1911 preselilo v stavbo današnje Drame SNG, in slovensko Deželno gledališče z dramskim in opernim ansamblom. V slednjem so bili angažirani stalni dirigenti, solisti in zbor. Operne predstave so vse do leta 1908, ko je bila ustanovljena Slovenska filharmonija, spremljali godbeniki 17. (kranjskega) in 27. (štajerskega) pehotnega polka cesarske in kraljeve armade. Od leta 1908 do 1918 je operne predstave spremljal orkester Slovenske filharmonije.

Fran_Govekar_1920.jpg

Fran Govekar leta 1920, foto Wikipedija

V zadnjem letu vojne je vsenarodna ustanova Slovenski gledališki konzorcij v Ljubljani na novo organizirala gledališče. V direktoriju Slovenskega gledališkega konzorcija so bili v glavnem predstavniki politike in kapitala, v gledališkem svetu pa so bili zastopani kulturniki Anton Funtek, Matej Hubad, Fran Saleški Finžgar, Alojz Kraigher, Oton Župančič in Izidor Cankar. Med najbolj zaslužnimi za obnovo gledališča je bil Fran Govekar, ki je obnovil slovensko opero z baletom. Zbral je tehnično osebje, pevce, orkester, zbor in dirigente. V današnji stavbi SNG Opera in balet Ljubljana sta nekaj mesecev po koncu prve svetovne vojne pod okriljem novega Narodnega gledališča, ki se je pozneje v sezoni 1919/1920 preimenovalo v Kraljevo slovensko gledališče, leta 1920 pa po podržavljenju ponovno v Narodno gledališče, skupaj delovali opera in drama. Drama se je na svoj samostojni oder v stavbo današnje Drame preselila v začetku leta 1919.

OtonZupancic_(2).jpg

Oton Župančič

Leta 1918 je bil ustanovljen poklicni operni orkester, ki ga je sestavljalo 54 glasbenikov. Izvajali so predvsem francoske in italijanske opere, poudarek pa je bil tudi na slovanskih in slovenskih opernih delih. Od leta 1918, ko je bil ustanovljen profesionalni baletni ansambel, je orkester spremljal tudi baletne uprizoritve tako klasičnih kot tudi novejših baletnih del.

Fran_Saleški_Finžgar_profile_bw_1920s.jpg

Fran Saleški Finžgar leta 1920

Medtem ko je dramski ansambel v dvorani ljubljanske Opere, kjer so med vojno predvajali zgolj filme, ponovno uprizarjal gledališka dela v slovenskem jeziku že na začetku sezone 1918/1919 in 29. oktobra kot prvo predstavo dramskega gledališča uprizoril Finžgarjevo igro Divji lovec, pa je bila prva operna predstava prenovljenega Narodnega gledališča Smetanova Prodana nevesta, in sicer decembra leta 1918. (Tatjana Ažman, dramaturginja)

Deželno 012426.jpg

Deželno gledališče v Ljubljani

Posebnost jubilejnega koncerta bo v tem, da bodo kot rečeno nastopili kar štirje dirigenti, povezani z delovanjem SNG Opera in balet Ljubljana: Jaroslav Kyzlink, Aleksandar Spasić, Igor Švara in Loris Voltolini, operna solistka pa bo samo ena; gostja sopranistka Rebeka Lokar bo interpretirala Izoldino smrt s konca opere Tristan in Izolda Richarda Wagnerja.

Deželno 1 039928.jpg

Na programu bodo znane uverture, preludiji, intermezzi, medigre, poloneze, predigre, finale…iz Prodane neveste, Ksenije, Cavallerie rusticane, Sicilijanskih večernic, Manon Lescaut, Jevgenija Onjegina, Trnjulčice. Letečega Holandca, Janka in Metke in Bolero Mauricea Ravela.

Marijan Zlobec

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.