Vse je zakuhala Slovenska filantropija

Zelo velik odmev na objavo članka Društvo slovenskih pisateljev protestira, ki tako na spletni strani kot na FB še traja, dobiva počasi nekaj bolj jasnih odgovorov, predvsem o tem, kako je do objave in njene vsebine sploh prišlo in kdo je vse skupaj tako hitro in odmevno ali celo uspešno širil in razširil.

Aksinja IMG_7141.jpg

Aksinja Kermauner, foto Marijan Zlobec

Predsednica Društva slovenskih pisateljev Aksinja Kermauner je po dopoldanski tiskovni konferenci, ki je bila sicer namenjena predstavitvi kandidatov in kandidatk za Jenkovo nagrado za poezijo 2018, v sicer neformalnem pogovoru povedala, da je izjavo, ki so jo potem poslali medijem, sprejel Upravni odbor Društva slovenskih pisateljev, a na korespondenčni, ne redni seji.

Na vprašanje, ali je bila ona osebno pobudnica te peticije, je odvrnila da ne. Kermaunerjeva pa je priznala, da je pobudo za širjenje peticije DSP prevzela Slovenska filantropja, ki je opravila ves postopek zbiranja podpisov.

To pa potrjuje tudi izjava podpisanega pod objavljeni Razpis v Demokraciji, Jožeta Biščaka. On je pojasnil, da je “očitno akcijo zbiranja podpisov prevzela Slovenska filantropija, ki je poslala maile po svoji adremi”

Kako so obveščali, objavljamo spodaj

Pozdravljeni, Društvo slovenskih pisateljev je pripravilo spodnji protest zoper javni razpis za slovensko pravljico, ki bo primerna za otroke do 10. leta starosti. Vabimo vas k sopodpisu. V primeru, da se odločite za podporo nam to sporočite danes do 14. ure na e-mail naslov slovenska@filantropija.org. Prosimo, da nam pošljete ime in logotip organizacije. S spoštovanjem, Tereza Novak, izvršna direktorica Slovenska filantropija

PROTEST ZOPER JAVNI RAZPIS TEDNIKA DEMOKRACIJA IN ZALOŽBE NOVA OBZORJA ZA PRAVLJICE

Najostreje obsojamo razpis za pravljice, objavljen na spletni strani tednika Demokracija, saj nedopustno zlorablja otroško literaturo za rasistično propagando. Verjamemo, da si vsi otroci zaslužijo človečne, odprte in strpne pravljice, ki spodbujajo empatijo, ne pa netijo sovraštvo. Le tako jim lahko omogočimo, da bodo ponotranjili osnovne človeške vrednote, ki edine omogočajo varen jutri za vse. Društvo slovenskih pisateljev.

Kako poteka verižna reakcija, ste opazili. Najprej ob objavi 88 podpisnikov, nekaj ur zatem pa popravek na včerajšnje število 142. Koliko podpisnikov je v tem trenutku, ni znano.

Tisti univerzitetni profesor, ki je osebno dal pobudo za peticijo DSP, se bo že javil, če si upa javno povedati, predvsem pa bolj natančno ali jasno razložiti, kaj je konkretno zanj v razpisu rasističnega.

Marijan Zlobec

 

One thought on “Vse je zakuhala Slovenska filantropija

  1. Hm, z vsem spoštovanjem g. Zlobec, ampak vsak od podpisnikov se je sam (karkoli že to v primeru organizacij pomeni) odločil podpreti protestno pismo, in to na podlagi javno objavljenega razpisa za omenjeno pravljico. Če sami v dotičnem razpisu ne vidite homofobskih in ne zaznate rasističnih podtonov, potem nima smisla, da nadaljujeva debato …

    S prijaznimi pozdravi, Ugo

    Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.