Slovenska gazela 2018 je Mebor d.o.o.

Na slovesnosti v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma so nocoj razglasili prejemnike tradicionalnih nagrad slovenska gazela, ki jih družba Dnevnik podeljuje uspešnim slovenskim podjetjem. Zlato gazelo so izbrali med šestimi regijskimi zmagovalci, nasledila pa je lanskega zmagovalca, družbo Tehnos iz Žalca.

Mebor.jpg

Simon Mesec

Nominiranci so bili

ACIES BIO d.o.o. kot gazela osrednje Slovenije.
GKN Driveline Slovenija, d.o.o. kot savinjsko-zasavska gazela
INTRA LIGHTING d.o.o. kot primorsko-notranjska gazela
MEBOR d.o.o. kot gorenjska gazela
ROLETARSTVO MEDLE d.o.o. kot dolenjsko-posavska gazela
STAMPAL SB d.o.o kot podravsko-pomurska gazela

Mebor 1 IMG_7984.jpg

Vseh šest finalistov

Podjetje Mebor ponuja posamezne vrhunske stroje za razrez lesa in celovite avtomatizirane linije za razrez lesa. Direktor Boris Mesec je prvo žago za lastne potrebe oblikoval in izdelal leta 1982 ter zaradi zanimanja začel proizvodnjo. Po ustnem priporočilu zadovoljnih kupcev se je podjetje s slovenskega trga prebilo še na hrvaškega in avstrijskega. Danes 95 odstotkov izdelkov prodajo v tujini in so prisotni po vsem svetu. V družinsko podjetje so tesno vpeti trije sinovi, soproga, sestra in brat. Boris Mesec poudarja pomen lastne obdelava lesa in stalnih izboljšav strojev, kar je skupaj z razvojno naravnanostjo konkurenčna prednost podjetja, ki v razvoj vloži do petino prihodkov od prodaje. Poleg naložb v večje projekte se v podjetju usmerjajo v razvoj bolj specifičnih strojev na področju skodlarstva, furnirja in izolacijskih materialov.

Mebor 4 IMG_7869.jpg

Pogovor s finalisti

Utemeljitev metodološke komisije

»Družinsko podjetje Mebor dokazuje, da danes ni več razlike med velikimi in majhnimi, temveč le še med hitrimi in počasnimi. Svoje žage oblikujejo po potrebah kupca: cilj podjetja je strankam dostaviti hitrejšo žago, ki potrebuje manj sredstev za delovanje, in pri tem biti med konkurenti najbolj inovativni.
Osredotočenost na dve bistveni funkciji podjetja, trženje in inoviranje, se odraža v dinamični rasti. V petih letih so v Meborju prihodke iz prodaje podvojili – s 6 na skoraj 12 milijonov evrov prometa.

Mebor 2 IMG_7941.jpg

Nagrado je izročil predsednik vlade RS Marjan Šarec

Dodana vrednost kolektiva s 40 sodelavci v letu 2017 pri tem znaša izjemnih 98.500 evrov na zaposlenega. Med 50 podjetji v svoji dejavnosti v istem letu dosegajo daleč največji dobiček – 1,85 milijona evrov – ter visoko nadpovprečno, 38-odstotno donosnost kapitala.
Prodajo v podjetju, ki zgledno gradi sistem medgeneracijskega nasledstva, načrtno internacionalizirajo. Na vseh celinah so zgradili mrežo referenčnih uporabnikov in prodajnih partnerjev. Verjamejo v sodelovanje in se v poslih povezujejo tudi s slovenskimi podjetji. S tem, da jih konkurenca kopira, se ne obremenjujejo: »Bolje da oni nas kot mi njih.« Četudi svojih rešitev še ne ščitijo s patenti, o tem razmišljajo za prihodnost.
Podjetje Mebor z odlično boniteto A1++, v katerem med tri glavne vrednote štejejo delavnost, medsebojne odnose ter dobro plačilo za opravljeno delo, je metodološka komisija izbrala za gazelo gorenjske regije 2018.«

Mebor d.o.o. deluje v Železnikih.

Srebrno gazelo je prejel INTRA LIGHTING d.o.o. (kot primorsko-notranjska gazela), bronasto pa ROLETARSTVO MEDLE d.o.o.  (kot dolenjsko-posavska gazela).

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.