Ob zatonu evropske civilizacije bi Evropejci morali jokati že danes

Na tradicionalni Literarni matinej v knjigarni Celjske Mohorjeve družbe so predstavili najnovejšo knjigo Utopija in resničnost  Boruta Koruna. Z avtorjem se je pogovarjal Jože Faganel.

unnamed (1).jpg

Knjiga je kratek prikaz evropske civilizacije, njenega nastanka, njenih značilnosti in razvoja. Avtor razjasni snovne pojme o civilizaciji in nastanku različnih civilizacij, zakaj so v življenju med njihovimi pripadniki težave in nesprejemanja. Na kratko predstavi tudi antično grško in islamsko civilizacijo ter prikaže svoj pogled na “spopad civilizacij”, ki se pojavljajo na evropskih tleh danes pred našimi očmi.

Korun 1 IMG_8014.jpg

Borut Korun, foto Marijan Zlobec

Faganel.jpg

Jože Faganel, foto Marijan Zlobec

Najbolj frapantna je Korunova ugotovitev, da se Evropi v prihodnjih desetletjih ne obeta nič dobrega, če že sedaj ne bo zaustavila muslimanizacije in množičnega dotoka beguncev. Čez sto let bo Evropa v celoti muslimanska. Korun ob koncu knjige, ko posredno polemizira z vprašanjem dr. Franceta Bučarja, kaj se bo zgodilo z Evropo, odgovarja:“Proti Evropi, proti njeni civilizaciji, njeni identiteti in njenim narodom sta se zarotila tako kapital kot kulturni marksizem, zadnja evropska utopistična ideologija. Proces nasilnega poenotenja evropskih narodov na  najnižji skupni civilizacijski imenovalec, je proces postopnih korakov, ki ga izvaja vplivna evropska politična in finančna elita.”

Korun IMG_8010.jpg

Borut Korun kaže s prstom na krivdo Jeana Clauda Junckerja. Med drugim je omenil njegovo nasprotovanje, da bi v Evropi nastale nove države, najprej Katalonija, a bi glede na majhnost njegovega Luksemburga, po njegovi logiki, to majhno državico lahko kar ukinili.

Korun pravi: “Le peščica politikov, predvsem na vzhodu Evrope, povedano po “junckersko”, sedaj “vpije” in protestira, vrh EU pa, namesto da bi zaščitil in zaprl svoje zunanje meje, neposlušnim Evropejcem grozi s sankcijami.”

Avtor knjige pavi, da je poleg kapitala in levice še tretji, najbolj agresiven igralec: islam.

“Če  se bo destrukcija evropske civilizacije nadaljevala, če bodo strli odpor nacionalnih držav in če pritok islamskih migrantov ne bo presahnil, bodo na koncu prevladali priseljenci…Spričo “politično korektnega”, pohlevnega evropskega prebivalstva, jim ne bo težko uveljaviti svoje volje, svojih pogledov, svoje politike. Ne bo jim težko prevzeti oblasti nad množico, ki jo neomarksisti načrtno poneumljajo, delajo slepo za resničnost dogajanja nad množico, kjer prevladuje  destruktivni, ohlapni in relativiziran pogled na svet, nad deželami, kjer se ljudje ne razmnožujejo dovolj, kjer je spolna nenormalnost postala normalna, kjer vsak odpor zoper ta propad razglašajo za rasizem. Civilizacija, ki nad seboj izvaja počasen samomor, pač nima prihodnosti.”

Faganel 2 IMG_8007.jpg

Če je Angela Merkel, ki je odprla vrata milijonom novih delavcev v Nemčiji, misleč, da so to za ostareli nemški narod nekakšni novodobni sužnji, pa se bo to zelo hitro, ali pa se že, maščuje tako njej kot vsej Nemčiji in drugim evropskim državam. Dejstvo je, da se Evropa rodno sama ne obnavlja, brezimnemu kapitalu pa je veliko do tega, da dobi novo delovno silo, ki bo delala zanj. Multikulturalizem je v bistvu posledica neomarksizma, tako tudi Angela Merkel, ki je naknadno postala evangeličanka, čeprav je hči pastorja, politično v bistvu deluje neomarksistično. Ostaja skrivnost njenega mladostnega delovanja v Vzhodni Nemčiji in potem hitro politično povzpetništvo, h kateremu spada tudi to, da je svojemu mentorju Helmuthu Kohlu zarila nož v hrbet, kot smo slišali v pogovoru.

Borut Korun do vsega tega ne pride hitro, ampak po poprejšnji analizi razvoja civilizacije, tako rekoč sočasno ali vzporedno na več celinah, ne le v Evropi, in to skozi tisočletja.

Knjiga je formalno razdeljena na mnoga posamezna poglavja, ki utemeljujejo sam naslov Utopija in resničnost, še bolj pa podnaslov Ob zatonu evropske civilizacije.

Korunovo končno spoznanje je, da je tragičnost evropskega človeka v tem, da je zaradi svojih utopičnih idealov, ki jim je ves čas sledil, na koncu klonil pred težo zahtev, ki si jih je sam postavil.

Marijan Zlobec

3 thoughts on “Ob zatonu evropske civilizacije bi Evropejci morali jokati že danes

  1. Mislim, da Evropi dejansko grozi polagoma in potihoma civilizacijski zaton. Vendar se je ta začel že na začetku 20 stoletja. Jasen in nedvoumen pokazatelj tega zatona sta bili v Evropi v razmiku 30 let dve svetovni vojni-morišči svojih mladih ljudi, njihovo število je šlo v milijone. Kdo naj še iskreno razmišlja o evropski civilizaciji, če so mu pred očmi vsa ta leta uničevanja mladih življenj po vsej Evropi. Čudi me, kje je tedaj bila krščanska cerkev-vera, ko je to mirno opazovala, za pomiritev tega uničevanja evropske civilizacije, ki naj bi jo prej pomagala ustvariti, ni storila nič, ali ne dovolj. Koliko življenj je zahteval samo boljševizem na vzhodu, tam je tudi krščanska vera. To imenovati sedaj evropsko civilizacijo,je dokaj tvegano. V tej Evropi se lahko ozremo še v srednji vek in kaj nam ta pove. Tedaj je Evropa svojo “civilizacijo” tudi izvažala v južno in severno Ameriko in tam s pomočjo svoje krščanske cerkve postorila, kar je postorila, doma pa pridno zidala veličastne templje – cerkve. Lep primer je Indija z angleško vladavino, ko so Indijo do kraja izkoriščali. Treba se je vprašati, kdo stoji za tako imenovano evropsko “civilizacijo”, skozi vsa ta stoletja? Morda je to judovsko krščanstvo.

    Všeč mi je

  2. Ni urejenega družbenega reda-civilizacije,brez vzgoje mladine, mladega rodu, ki nadaljuje življenje na zemlji. Šola bi morala predvsem služiti temu namenu, namreč vzgoji. Brez vzgoje šolske mladine, bo naša “civilizacija” hirala. Krščanska cerkev bi pa morala tej šolski vzgoji nuditi vso podporo in mladino učiti ljubezni do svojega bližnjega, to kar je učil Jezus in 500 let prej Konfucij. Ta nauk se glasi: Ljubi svojega bližnjega kot samega sebe, ki je vsebovan v desetih božjih zapovedih. Brez tega življenjskega vodila bo mladina ostala duhovno osiromašena in brez življenjskega kompasa. Torej vzgojo v šole ,da nam bo tako civilizacija zagotovljena.
    .

    Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.