Z Judovskim psom na festival v New York

Miha Rodman bo v soboto, 3. novembra, v okviru 9. gledališkega festivala United Solo kar dvakrat nastopil v gledališču Theatre Row na 42. ulici v New Yorku z uspešnico Judovski pes, predstavo o pogumu, želji po preživetju in prijateljstvu med človekom in psom, ki ju tudi smrt ne more ločiti.

Rodman.jpg

Miha Rodman, foto PGK/Miha Fras

»Velika čast za naše gledališče je, da smo bili na festival United Solo sploh sprejeti. To je izjemen dosežek. Vedno sem si želel igrati v New Yorku in se tega zelo veselim,« je o bližajočem se gostovanju povedal Miha Rodman.

United Solo je največji festival  monodrame  na svetu, ali kot ga predstavljajo Američani: The  World’s Largest Solo Theatre Festival. Leta 2010 ga je ustanovil poljski izseljenec z malijskimi koreninami Omar Sangare, ki je tudi umetniški direktor festivala, prireja pa ga gledališče Theatre Row na 42. ulici v središču Manhattna v New Yorku. Judovski pes je bil v New Yorku v hipu razprodan, zato so organizatorji razpisali dodaten termin in predstavo uvrstili med bestsellerje. Rodman je predstavo v angleškem jeziku uprizoril že na 6. mednarodnem gledališkem festivalu Kolkata v Indiji, aprila letos pa z velikim uspehom tudi v Haifa Theatru v Izraelu ter maja na Festivalu sodobnega gledališča WTF?! v  Liberecu na Češkem. Prihodnje leto je z Judovskim psom ponovno povabljen v Izrael, in sicer bo nastopil v Tel Avivu.
Rodman 1 unnamed (2).jpg

Miha Rodman v monodrami Judovski pes, foto PGK/Miha Fras

Predstava Judovski pes občinstvo seznanja s problematiko holokavsta in je nastala po istoimenskem romanu izraelskega avtorja Asherja Kravitza.  V prevodu Katje Šmid jo je na oder Prešernovega gledališča  postavil mladi izraelski režiser Yonatan Esterkin. V vlogi psa Kira v slovenskem in angleškem jeziku nastopa Miha Rodman, dramaturginja predstave je Anja Krušnik Cirnski, video in zvok je oblikoval Vid Hajnšek, lektorica je Mateja Dermelj, glasova na posnetkih sta prispevala Robert Waltl in Polona Vetrih. Koprodukcijska predstava z Mini teatrom Ljubljana je premiero v Kranju doživela februarja 2017. (Po sporočilu za javnost PGK).

http://unitedsolo.org/us/

Marijan Zlobec

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.