Slovenski državni prazniki in proslave bodo končali na FB


Nocoj je bila na Ravnah na Koroškem državna proslava pred jutrišnjim državnim praznikom Dnevom reformacije. Čakal sem na prenos na nacionalni televizijski mreži: Prvi program – nič, Drug program – nič, Tretji program – nič, Četrti program – Prvi interaktivni multimedijski portal – MMC TV (tiskano sporočilo pred proslavo).

martin-luther-the-fearful-philosopher_1920x1080.jpg

Martin Luther, kje si, Slovenija se utaplja !

Ampak ne v  naraslih rekah in morju v Piranskem zalivu.

“Dan reformacije, 31. oktober, je v Sloveniji od leta 1992 državni praznik in dela prost dan.

Na Ravnah, kjer bodo dan nocoj praznično zaznamovali, bodo po uvodnem nagovoru, ki ga bo imel predsednik Slovenskega protestantskega društva Primož Trubar Matjaž Gruden, in po besedah ministra za kulturo v kulturnem programu Čas pridige, čas upora nastopili Mirjam Korbar, Darja Reichman, Minca Lorenci, Maruša Majer in Nataša Keser ter Moški pevski zbor Vres s Prevalj pod vodstvom Helene Buhvald Gorenšek.

Pod vezno besedilo in pesmi se podpisuje Vinko Möderndorfer, pod režijo proslave pa Primož Ekart.”

Proslava, ki je, vsaj upamo, medtem že minila, se je menda spomnila “upornikov vseh vrst”.

Naknadno so vstavili stavek, da je bil “slavnostni govornik  minister za kulturo Dejan Prešiček.”

Kaj je povedal, ko je govoril o temi proslave “čas pridige, čas upora”, ne vem. Malo mi zveni protislovno. Ga bom v petek vprašal, najbrž pa šele po krompirjevih počitnic ali še najraje na okrogli mizi o katastrofalnem položaju slovenske glasbene kulture 6. novembra na Društvu slovenskih skladateljev.

No, medtem je v javnost pricurljalo nekaj stavkov iz ministrovega nagovora na proslavi.

Minister Dejan Prešiček je med drugim spomnil, da je Luthrov prevod Biblije ena največjih pridobitev evropske novoveške kulture, saj je vplival ne le na razumevanje jezika, temveč posredno tudi na razvoj izobraževanja. Ob tem je poudaril, da se moramo zavedati, da protestantske vrednote presegajo religiozni okvir, saj nas med vrsticami Luthrovih tez nagovarjajo poštenost, demokratičnost, kritičen odnos do avtoritet in odgovoren odnos do dela.

»Te ideje nas povezujejo v skupnost, ki zavrača stranske produkte vse močnejše medijske prisotnosti v dobi visokotehnološke reformacije. Odločno postavimo mejo lažnim novicam, ki z uporabo neverodostojnih podatkov nagovarjajo naša čustva in obidejo razum. Jasno postavimo mejo sovražnemu govoru, ki omalovažuje drugačne in v našo skupnost vnaša nemir,« je poudaril minister.

»Ljubezen do branja v maternem jeziku je vrednota vseh nas, ki jo v času, ko se jeziki, tudi slovenski, soočajo z izzivi globalizacije, kaže skrbno negovati in spodbujati,« je dejal minister in spomnil še, da so med vrednotami protestantov v ospredju tudi strpnost, solidarnost in razumevanje, ki nas nagovarjajo k spoštovanju različnih jezikovnih in kulturnih tradicij, ki sobivajo na našem prostoru.

Predsednik Slovenskega protestantskega društva Primož Trubar Matjaž Gruden je med drugim dejal, da dan reformacije »uradno še praznik ni; degradiran je bil v dela prost dan«. Trubarjeva domačija na Rašici po 32 letih še vedno nima ne muzejskega statusa niti statusa spomenika državnega pomena.

Marijan Zlobec

One thought on “Slovenski državni prazniki in proslave bodo končali na FB

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.