Drugi koncert Mladih virtuozov

Festival Ljubljana pripravlja v četrtek, 8. novembra, ob 19.30 v Viteški dvorani Križank. drugi koncert že 26. mednarodnega cikla Mladi virtuozi. Medtem pa so že objavili program 3. Zimskega festivala v Unionski dvorani Grand Hotela Union februarja 2019.

kreslin-1-img_5231.jpg

Veselje na Kreslinovem koncertu, kako bo v prihodnje ?, foto Marijan Zlobec

Bolj skrivnostno je reševanje kompleksa Križank, tako križevniške cerkve kot stavbe, v kateri je Srednja šola za oblikovanje in fotografijo ter z njo povezane platnene strehe v Poletnem gledališču. Ne gre za blokado informacij, ampak za razvoj internih dogodkov, ki bodo pripeljali do pričakovanih rešitev, ali pa se za vse ne bo izšlo po njihovih željah. Tu se zdi marsikaj nelogično, a tako je, kjer so interesi povsem različni, pa tudi pogledi na kompleks Križank in seveda njihovo zgodovino, lastništvo, spomeniško varstvo, varnost, funkcijo, vsebino, njen razvoj. Darko Brlek, direktor Festivala Ljubljana, mi je zadnjič zatrdil, da se marsikaj dogaja, da pa še ni za objavo, s čimer se strinjam, saj nam Križanke ne bodo “ušle”.

Jošt Lampret_2.koncert.jpg

Jošt Lampret, foto Festival Ljubljana

Na drugem koncertu mednarodnega glasbenega cikla Mladi virtuozi bodo ljubitelji mlade generacije glasbenikov lahko prisluhnili slovenskima glasbenikoma, kontrabasistu Joštu Lampretu in violončelistu Izaku Hudniku. Jošt Lampret je študent Akademije za glasbo pri prof. Zoranu Markoviću. Je prejemnik treh prvih nagrad in zlatih plaket na tekmovanju Temsig ter prejemnik zlate plakete na Mednarodnem tekmovanju godalcev v Nišu. Tudi violončelist Izak Hudnik, študent salzburškega Mozarteuma pri prof. Giovanniju Gnocchiju in pri prof. Milošu Mlejniku v Ljubljani, je prejemnik več prvih nagrad na državnih in mednarodnih tekmovanjih.

Leta 1996 rojeni Jošt Lampret je kot solist nastopil z orkestrom Slovenske filharmonije, Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, Komornim godalnim orkestrom Akademije za glasbo v Ljubljani ter Simfoničnim orkestrom Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana. Sodeluje z zasedbami Scaramelli Bass Quartet, Goran Bojčevski Trio, Marko Hatlak in FUNtango in kvintetom kontrabasov Bass Chorus ter v številnih projektnih ansamblih tako v klasiki kot jazzu. Sodeloval je z Mladinskim orkestrom Gustava Mahlerja, Mediteranskim mladinskim orkestrom, Orkestrom SNG Opera in balet Ljubljana, Ljubljana International Orchestra idr.

sever-img_9574.jpg

Jan Sever, foto Marijan Zlobec

Na koncertu se bo predstavil z deli  Lucijana Marije Škerjanca in Johannesa Brahmsa. Na klavirju bo kontrabasista spremljal Jan Sever, ki velja za enega vidnejših slovenskih pianistov svoje generacije. Redno sodeluje s priznanimi slovenskimi umetniki in je gost pomembnejših koncertnih ciklov in festivalov v Sloveniji in tujini. Njegov repertoar obsega široko in zelo pestro zbirko klasične glasbe za klavir ter komorne glasbe, ki zajema vsa obdobja in kompozicijske stile. Veliko izvaja tudi moderno glasbo in dela slovenskih skladateljev. Že vrsto let deluje kot pedagog in korepetitor na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana.

Izak Hudnik_2.koncert.jpg

Iztok Hudnik, foto Festival Ljubljana

Izak Hudnik, rojen leta 1997, je po maturi pod mentorstvom prof. Igorja Mitroviča nadaljeval študij violončela pri prof. Milošu Mlejniku na Akademiji za glasbo v Ljubljani in prof. R. Latzku na Univerzi na Dunaju. S prvimi nagradami na državnih (2009, 2015, 2018) in mednarodnih tekmovanjih v Poreču (A. Janigro), Lieznu, Trstu, Gorici in Ljubljani (Svirél) si je prislužil vrsto nastopov doma in v tujini. Njegovi solistični nastopi z vodilnimi slovenskimi orkestri, Zagrebškimi solisti, Württemberško filharmonijo Reutlingen, Nizozemskim študentskim orkestrom, solistični recitali, predano muziciranje v številnih komornih zasedbah, predvsem s pianistom Timom Jančarjem in violinistko Ano Dolžan, ter sodelovanje na festivalih (Slowind, Cellofest, Accademia dei cameristi – Bari) so vedno deležni laskavih kritik. Magistrski študij violončela nadaljuje pri prof. G. Gnocchiju na salzburškem Mozarteumu in pri prof. Mlejniku v Ljubljani.

tim-jancar-600x360.jpg

Tim Jančar

Na programu drugega dela koncerta bodo dela  J.ohannesa Brahmsa, Franza Schuberta in R.oberta Schumanna. Izaka Hudnika bo pri izvedbi skladb spremljal pianist Tim Jančar. Študent na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri prof. Tatjani Ognjanovič se je udeležil več državnih in mednarodnih tekmovanj. Leta 2013 je prejel Škerjančevo nagrado Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, leta 2017 pa Prešernovo nagrado Akademije za glasbo v Ljubljani. Aktivno sodeluje tudi na področju komorne glasbe (trio Ad hoc), vsa leta pa se udeležuje seminarjev ter poletnih šol pri priznanih profesorjih.

Marijan Zlobec

 

 

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.