Zemljestik bioumetnice Saše Spačal

V Galeriji Vžigalica bodo danes ob 19. uri odprli razstavo Saše Spačal, umetnice, ki dela na presečišču intermedijske umetnosti, raziskovanja živih sistemov in zvočnih frekvenc.

Spaćal 1 845fd3d5e515ae9bd51b3b83214bec63.jpg

Saša Spačal – Simbiom – ekonomija simbioze, 2016, foto Arhiv Moderne galerije/Dejan Habicht

Zemlja je potopljena v planetarni metabolizem snovi, ki krožijo med litosfero, atmosfero, hidrosfero in biosfero. Biogeokemijsko kroženje med sferami poganjajo povratne zanke presnove mikroorganizmov, ki povezujejo vse biološke in tehnološke akterje v tok stika vsega z vsem, v intra_fluks izmenjav in odnosov. Z vdihom in izdihom človek vzpostavi intimno vez s planetom, a kaj se zgodi, ko ta postane tehnološko mediirana? Kakšna bo doza, kdo jo odmeri in kdo preživi?

Spačal 2 8d31a9c6cec27dd5734871b030862242.jpg

Saša Spačal – Meta Bolus

Razstava Zemljestik umešča Zemljo v postčloveško sedanjost, ki vsebuje tako seme prihodnosti kot senco minljivosti. Sedanjost kot seme prihodnosti obiskovalec izkusi pri instalaciji Inspirij, kjer se nadiha zemeljske “bakterije sreče” Mycobacterium vaccae. Ritem dihanja narekuje napihovanje balonov za oživljanje, ki naj bi človeka pomirili in mu omogočili sanje o svetli tehnokratski prihodnosti.

Meta Bolus IMG_1589-1024x683.jpg

Saša Spačal – Meta Bolus

Trenutek minevanja in poslavljanja se zgodi pri instalaciji Ekspirij, kjer obiskovalci z izdihi prenašajo svoje mikrobiome na pozunanjena pljuča. Kapljice izvlečka pokopališke ciprese Cupressus sempervirens združbe mikrobov vztrajno spirajo. Toda vseh človeških izločkov se ne da prečistiti, zato izgorevajo na suhi zemlji, ki jo onesnažujejo. Med skoraj preteklostjo in skoraj sedanjostjo stoji instalacija Simbiom s črno deteljo Trifolium pratense, ki v simbiozi z bakterijo Rhizobium proizvaja kisik in veže dušik, kar je oboje ključno za človeško preživetje.

liminoid_agapea_vii.jpg

Saša Spačal – Liminoid

Zemljestik, prostorska biotehnološka postavitev želi služiti vstopu v postantropocentrično konstelacijo povezav in odnosov z okoljem, ki omogoča, da človeško delovanje v okolju mislimo bolj dinamično in trajnostno. Naravne spremembe so vpete v neskončno število mikro in makro povratnih zank planeta, ki jih človeštvo tudi kot samooklicana geološka sila zelo težko dojame v vsej njihovi kompleksnosti.

Špacal 3 20170419_photo_matic_zorman_7979_II-1024x682.jpg

Saša Spačal – Touchscaping, foto Matic Zorman

SasaSpacal_sak_web.png

Saša Spačal, foto Transmediale

Saša Spačal (Ljubljana) dela na presečišču intermedijske umetnosti, raziskovanja živih sistemov in zvočnih frekvenc. Osredotoča se na postčloveški kontinuum, kjer ljudje obstajajo in delujejo kot eden izmed elementov ekosistema, in ne kot njegovo središče.

Spačal 5 30769386411_2e887dc09e_b.jpg

Saša Spačal na Ars Electronica v Linzu, foto Flickr.com

Njena dela so bila predstavljena na prizoriščih, kot so Ars Electronica (AT), Narodni umetnostni muzej Kitajske (CH), Prix Cube (FR), Transmediale (DE), Muzej sodobne umetnosti Metelkova (SI), Kulturni center Onassis (GR), Cynetart Festival (DE), Galerija Kapelica (SI), Device_art (HR) in Art Laboratory Berlin (DE). Za svoje delo je prejela tudi več mednarodnih nagrad in nominacij.

20141112_liminoid_59.jpg

Saša Spačal – Liminoid

V sredo, 7. novembra, ob 17. uri bo v Mestnem muzeju Ljubljana v okviru razstave potekal simpozij Intra_fluks. Ukvarjal se bo s postčloveškim stanjem planetarnega metabolizma v umetnosti, kulturi in teoriji. Z vključevanjem mehanske, digitalne in organske logike v biopolitiko in nekropolitiko našega časa se bo osredotočil na organske in mineralne snovi v prsti. Sodelujejo: Saša Spačal, Karolina Sobecka, Regine Rapp, Chris de Lutz, Ida Hiršenfelder, Jani Pirnat. (Po tiskovnem sporočilu)

liminoid_agapea_iii.jpg

Saša Spačal – Liminoid

https://www.agapea.si/sl/projekti/liminoid-slo

https://www.agapea.si/sl/projekti/meta_bolus

Spačal 4 IMG_1648-1024x683.jpg

Saša Spačal – Meta Bolus

Marijan Zlobec

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.