Sprehod po Cankarjevem delavskem Trstu

Slovenska matica pripravlja v torek, 4. decembra, strokovni in spominski izlet v Trst. V Mestu v zalivu, kot je naslov romana Borisa Pahorja, se bodo 100. obletnici smrti Ivana Cankarja poklonili skupaj s tržaški Slovenci.  Ob 16. uri bo organiziran sprehod po Cankarjevem delavskem Trstu, ki ga bo vodila Marta Ivašič, ob 18. uri pa bo v Kulturnem domu slavnostni nagovor Mirana Košute in predavanje članice UO Slovenske matice dr. Vesne Mikolič z naslovom Ivan Cankar in slovenska kultura nekoč in danes.

Ivan_Cankar (1).jpg

Ivan Cankar, foto Wikipedija

Sprehod po Cankarjevi poti v Trstu se bo začel ob 16. uri pred stavbo Primorskega dnevnika na Ulici Montecchi 6; ob vsakem postanku bodo študenti obeh oddelkov tržaške univerze v okviru projekta Slovenski dnevi Ivana Cankarja prebrali pesmi in odlomke iz njegovih del, ki so jih prevedli v italijanščino in so v 22 jezikih zbrani v Antologiji literature Ivana Cankarja.

page1-433px-Ivan_Cankar_-_Moje_življenje.jpg

Pot bo udeležence vodila do Kulturnega doma (Ul. Petronio 4), kjer se bo ob 18. uri začel drugi del prireditve z uvodnim nagovorom Mirana Košute. Sledilo bo predavanje Vesne Mikolič z naslovom Ivan Cankar in slovenska kultura nekoč in danes ter predstavitev ponatisa Cankarjevega dela Novo življenje, ki je pred 110 leti izšlo pri Slovenski matici.

Prireditev spada v niz dogodkov Cankarjevo leto v Trstu, ki ga koordinira Slovenska kulturno-gospodarska zveza.

Program so pripravili: Slovensko stalno gledališče, Slovenski klub, Oddelek za humanistične študije in Oddelek za pravne vede, jezik, prevajanje in tolmačenje Univerze v Trstu, Slovenska matica, Center za slovenščino kot drugi in tuji jezik na Oddelku za slovenistiko Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani.

novo-zivljenje.jpg

Ponatis iz Knezove knjižnice

Ivan Cankar je s Slovensko matico sodeloval med letoma 1900 in 1908 in v tem obdobju pri njej izdal kar 10 literarnih del. Nato so se njune književne poti zaradi različnih pogledov na jezikovno, kulturno, politično in narodno vprašanje Slovencev razšle, kar avtor duhovito popiše tudi v uvodu v svojo zbirko črtic Moje življenje.

Ob 100. obletnici njegove smrti je Slovenska matica ponatisnila Cankarjev roman Novo življenje (1908), zdaj pa vabi na posvet o Ivanu Cankarju, ki bo potekal v Dvorani Slovenske matice 5. decembra od 9.30 dalje.

Med referati so napovedani: Franc Rozman: Cankar in socialdemokracija, Jurij Perovšek: Pogled na Cankarja pri liberalcih, Igor Grdina: Cankar in katoliški tabor, Jure Gašparič: Dojemanje Cankarja v slovenski politiki po letu 1990, Vesna Mikolič: Jezik Cankarjevih političnih govorov, Ignacija Fridl Jarc: Literarni pogled Ivana Cankarja na prvo svetovno vojno.

Ponatisu Novega življenja sta dodana teksta Franceta Bernika Ivan Cankar in Slovenska matica ter Vesne Mikolič Od visokih sanj do novega življenja.

Marijan Zlobec

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.