Turki odhajajo, Stojan Petrič prihaja ?

Kdor je sinoči gledal ali poslušal poročila, je slišal marsikaj, kar bi moralo aktivirati najširšo javnost. Državna revizijska komisija je po informacijah Televizije Slovenija turško podjetje Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret izločila iz razpisnega postopka za gradnjo druge cevi avtocestnega predora Karavanke. Razlog naj bi bila med drugim neustrezna dokazila, težavo pa naj bi predstavljala tudi kaznovanost enega od vodilnih v podjetju.

petric-stojan-034-jm.1420746283.jpg.n.960px.jpg.720px.jpg

Stojan Petrič, foto spletne strani

Nacionalna televizija je pravzaprav kot le redkokdaj nastopila v interesu informiranja javnosti, predvsem po zaslugi novinarke dopisnice Vesne Zadravec, ki je osnovno informacija nadgradila z informacijami s terena in potegnila sklepe, ki sicer še zdaleč nimajo veljave, a je pokazala več kot očiten scenarij naslednjih dogodkov, po katerih naj bi projekt dobil nekdo drug. Vsekakor pa ne na mednarodnem natečaju zmagoviti Turki

DARS je konec julija za izvajalca del za izgradnjo druge cevi karavanškega predora izbral turško podjetje Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret, katerega ponudba v višini 89,3 milijona evrov brez DDV je bila bistveno cenejša od ostalih osmih ponudb. Trije neizbrani izvajalci – novogoriški Kolektor CPG, sarajevski Euro-Asfalt in Gorenjska gradbena družba – so nato vložili revizijske zahtevke.

Kot je pokazala televizijska shema na ekranu, naj bi Kolektor CGP za izgradnjo predora izračunal in ponudil za 109,4 milijona evrov stroškov (skupaj z Rikom in turškim Yapi Merkezijem), družba Euro-Asfalt iz Sarajeva bi drugo cev predora (skupaj s Cestnim podjetjem Ptuj) zgradila za 106,3 milijona evrov, Gorenjska gradbena družba (in češka Metrostav), pa za 104,4 milijona evrov.

Turška družba, smo slišali, ima za gradnjo predorov največ izkušenj in je za karavanško drugo cev ponudila najugodnejšo ceno. A se očitno da sklepati, da ne sme dobiti posla, ker je najverjetneje zadaj nekdo drug. Novinarka je lepo pokazala s prstom na Kolektor Stojana Petriča, ki naj bi, tako novinarka, s karavanškim poslom in izkušnjami pridobil ustrezne kvalifikacije za milijardni posel z gradnjo predorov za drugi tir železniške proge Koper – Divača.

Neuradno naj bi bila med razlogi za izločitev Turkov neustrezna dokazila. Cengiz naj ne bi predložil vseh potrebnih dokazil, ki jih morajo imeti odgovorni vodje del na gradbiščih. Težavo naj bi predstavljala tudi kaznovanost enega od vodilnih v podjetju. Kako je bilo doslej z “dokazili vodij”, nismo nikoli ne slišali ne brali; pri nobenem projektu gradbenega značaja. Še manj o slovenski presoji in “sodbi” “kaznovanosti enega od vodilnih v podjetju” v neki drugi državi.

Gledalci Dnevnika so sami spremljali informacijo in zatem komentar novinarke Vesne Zadravec.

“Kaj ta odločitev pomeni za postopek oziroma za začetek gradnje karavanškega predora? Če bo turško podjetje izpadlo, bo po naših informacijah Dars proučil preostale ponudbe. Ko bodo izbrali ponudnika, pa so zelo verjetne nove pritožbe. Odgovor torej je, da se bo gradnja druge cevi karavanškega predora na slovenski strani močno zamaknila. To pa lahko ogrozi ves projekt, saj so Avstrijci gradnjo druge cevi začeli že septembra.

Naši viri pri tem pravijo, da so pritožbe slovenskih podjetij nujne, saj slovenska podjetja nimajo izkušenj z gradnjami predorov, te reference pa bi dobili, če bi bili uspešni na razpisu za gradnjo druge cevi karavanškega predora. In zakaj so reference tako nujne? Po naših informacijah zaradi gradnje drugega tira Koper–Divača. V ozadju gradnje druge cevi je torej boj za gradnjo drugega tira, kjer se bo obrnila milijarda evrov. Naši viri še dodajajo, da bodo pritožbe toliko časa, dokler ponudbe za gradnjo karavanškega predora ne bo dobilo podjetje Kolektor CPG Stojana Petriča.”

Ampak kje je sedaj in tu država; vlada, parlament, resorna ministrstva, poslanci, širša zainteresirana javnost? Kdo je podpisan pod vse dokumente DARS, Državne revizijske komisije, osmih prijaviteljev na razpis…?

Katera dokazila o gradbenih izkušnjah ima Kolektor za gradnjo druge cevi karavanškega predora ?

Ni slučaj, da so današnja jutranja radijska poročila polna ravno vesti o tem, da Cenzig Insaat Sanayi ve Ticaret ne bo gradil druge cevi.

Zakaj ne dajo Avstriji, če že gradi predor na svoji strani, možnosti, da naredi cev do nas? Zakaj Avstrija ne  nastopa niti pri gradnji drugega tira, ki ga ravno tako krvavo potrebuje kot Madžarska, če ne še bolj ?

Ali je kdo sploh vprašal Republiko Avstrijo, kaj si misli o “poslih s Slovenijo” ? Ni, nikoli, kar ni slučaj.

Še manj je slučaj, da odgovornih v državnih ustanovah in na funkcijah pred javnostjo ni na spregled. Kot kaže, imamo še naprej “vzporedno državo”, ki se s svojimi ukrepi pojavlja natanko tam, kjer je to potrebno in nujno; vedno je v pravem trenutku na pravem mestu in deluje tako, da se izvoljeni predstavniki oblasti in države lahko samo skrijejo ali pa od njih učijo.

Bravo Vesna Zadravec.

Marijan Zlobec

One thought on “Turki odhajajo, Stojan Petrič prihaja ?

  1. Kar je pomenil za davkoplačevalce in mrtvoudno pravno državo v času izgradnje večkratno preplačanega “cestnega križa” Zidarjev SCT s partnerji in podizvajalci, pomeni v času predvolilno izsiljene novogradnje železniškega projekta 2TDK in novogradnje karavanškega predora po vseh znamenjih Petričev Kolektor CGP s partnerskimi “pobiralci drobtinic”.
    Nosilci oz. izvajalci najzahtevnejših ter za vladajoče zajedalsko politično-kriminalno mafijsko podzemlje “globoke države” preživetveno nujnih državnih investicijskih projektov se sicer spreminjajo (nova so imena najodgovorneših menedžerjev ter pravnih oseb), metode pridobivanja megalomanskih poslov, mafijskega izčrpavanja davkoplačevalskega denarja ter nezakonitega parazitiranja na investicijah najvišjega nacionalnega interesa pa se očitno nadaljujejo in s sofisticiranostjo vsakršnih strokovnih in pravnih zlorab pohlepnih protagonistov le še stopnjujejo.
    Gospodarski in finančni kriminal, zaradi katerega davkoplačevalci izgubljamo milijarde z lastnim trdim delom prisluženega BDP, je ključen strateški razvojni problem vseh pristojnih in odgovornih institucij te države, strokovne javnosti in državljanov, ne pa politično in medijsko populistično prenapihnjeni in do pravne neprepoznavnosti zamegljeni “sovražni govor”.
    A ve se, v čigavem interesu je hujskaški populistični pogrom proti svobodi javne besede, ter popoln dirigiran medijski molk ob nenehnem razraščanju sistemske korupcije, nepotizma, klientelizma ter gospodarskega kriminala na vseh ravneh države in lokalne uprave.

    Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.