Nagrada Julija v rokah Mihe Rodmana

V Prešernovem gledališču Kranj, po uspešno uprizorjeni premieri priredbe izbranih besedil Ivana Cankarja Ob zori, so pozno nocoj razglasili še dobitnika Julije, nagrade, ki jo Prešernovo gledališče podeljuje v sodelovanju s časopisom Gorenjski glas. Nagrada, ki nosi ime po muzi našega največjega pesnika, pomeni poklon najboljšemu igralcu ansambla Prešernovega gledališča v pretekli sezoni po mnenju gledalcev in strokovne žirije. V gledališki sezoni 2017/2018 jih je najbolj prepričal mladi igralec Miha Rodman, navdušil jih je predvsem z monodramo Judovski pes.

Miha Rodman-(Foto_Peter Giodani)-548.jpg

Miha Rodman, foto Peter Giodani

Zmagovalca je na priložnostni prireditvi razglasila tričlanska strokovna komisija v sestavi Alenka Bole Vrabec (predsednica), Mare Žvan in Igor Kavčič (predstavnik Gorenjskega glasu). V obrazložitvi so med drugim zapisali: »V sezoni 2017/18 je Prešernovo gledališče ustvarilo šest zelo različnih, po kakovosti pa enovitih, pretehtanih in pretresljivih premier, o čemer priča tudi selekcija za letošnje Borštnikovo srečanje, na katerem je bila predstava Naš razred nagrajena za dovršeno in pretresljivo kolektivno igro.
Ob izjemnem dramatičnem žarčenju kolektiva na eni strani pa je na drugi obnebje predstave Judovski pes kot komet osvetlil en sam igralec – nocojšnji nagrajenec Miha Rodman.«

Judovski pes_foto.miha.fras_047.jpg

Judovski pes, foto Prešernovo gledališče/Miha Fras

Nagrajenec Miha Rodman je ob tej priložnosti povedal: »Vesel sem nagrade, hvaležen in močno počaščen, da so to leto izbrali prav mene. Vsaka nagrada je priznanje za neko delo, še zlasti dragocena pa se mi zdi Julija, saj prihaja od našega, domačega občinstva. Glasovali so ljudje, ki so gledali predstave prejšnje sezone, in izbrali igralca, ki jim je bil v njih najbolj všeč. Iskrena hvala gledalcem in članom žirije! Moram pa reči, da gre za skupno delo vseh nas, zaposlenih v Prešernovem gledališču, saj smo zelo povezani med seboj, skrbimo drug za drugega in skupaj lepo rastemo …«

Rodman unnamed (21).jpg

Nagrajenec Miha Rodman s kipcem Davida Almajerja, foto Vid Rotar

Ob zori 051foto_nada_zgank.jpg

Premiera izbranih Cankarjevih besedil pod naslovom Ob zori, foto Nada Zgank

Za avtorski projekt je Cankarjeve črtice priredila dramaturginja Katarina Morano, delo pa je režiral mladi, nadarjeni režiser Žiga Divjak. »V tem času je Cankar še kako potreben, morda je še bolj aktualen kot pred sto leti,« je prepričana Mirjam Drnovšček, direktorica PGK.

Ekipa ustvarjalcev se v predstavi podaja na popotovanje v svet Cankarjevih besedil, ki jih zaznamujejo socialna neenakost in stiska, prepad med revnimi in bogatimi, neobčutljivost privilegiranih ter beda in obup tistih, ki živijo v nenehnem pomanjkanju, teme, ki niso danes nič manj aktualne kot pred sto leti. »Slovenci Cankarja dojemajo kot nekaj zaprašenega, tečnega, meni pa vsakič znova predstavlja neverjeten vir navdiha. Je skupek idej, politične angažiranosti in razumevanja življenja v vseh njegovih niansah. Vsako Cankarjevo delo je na neki način hvalnica življenju, v najbolj pristnem smislu – da je hkrati lepo in grozno, boleče in ljubeče,« je povedal Žiga Divjak.

Like iz Cankarjevih črtic so interpretirali  Vesna Jevnikar, Peter Musevski, Vesna Pernarčič, Blaž Setnikar, Vesna Slapar, Aljoša Ternovšek in Gregor Zorc kot gost.

Marijan Zlobec

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.