New York Times o Dunajskih filharmonikih in MET

Na poletu med Madridom in Panama City so nam delili najnovejši tisk. Vzel sem The New York Times, da vidim, kaj piše o kulturi. Dve strani ima o Dunajskih filharmonikih, novoletnem koncertu, Metropolitanski operi, preganjanih skladateljih in glasbenikih judovskih korenin v času nacizma.

download (11).jpg

Dirigent Christian Thielemann na novoletnem koncertu v Musikvereinu 1. januarja z Dunajskimi filharmoniki, foto BNA

Ker o Dunajskih filharmonikih veste že vse in ste spremljali tradicionalni novoletni koncert iz zlate dvorane Musikverein, mi preostane le še nekaj drobtinic ali posebnosti, ki jih citira posebna dopisnica NYT z Dunaja.

Najbolj preseneča, da igra v orkestru že šestnajst žensk in da se članstvo orkestra po nacionalni sestavi širi v nekdanje sestavne pokrajine Avstro-Ogrske.

Druga zanimivost je, da so Dunajski filharmoniki ustanovili svojo akademijo za vzgajanje glasbenikov, ki bodo postali po opravljeni avdiciji njihovi člani

Tretje je spoznanje, da je orkester tako rekoč skoraj povsem drug, kot je bil še pred dvajsetimi leti. Več kot 50 (od 148) glasbenikov se je med letoma 2000 in 2012 upokojilo. Povprečna starost članov orkestra je 40 let, 30 odstotkov članov je rojenih na tujem, medtem ko jih je bilo še leta 1974 le 18 odstotkov. Večina novih članov prihaja iz Srednje in Vzhodne Evrope. Trije glasbeniki pa so celo iz Avstralije in Nove Zelandije.

A.jpg

Prizor iz Adriane Lecouvreur v MET, foto MET

Med dogodki v MET v New Yorku kajpada NYT ne more mimo sopranistke Ane Netrebko, a tokrat daje poudarek novi največji zvezdi sodobne opere, to je gruzijska mezzosopranistka Anita Rachvelishvili, za katero je dirigent Riccardo Muti izjavil, da je trenutno najboljša verdijanska pevka na svetu. Z Mutijem bo junija pela Amneris v Aidi v Chichagu, v Salzburgu pa v Verdijevem  Requiemu. Na odru MET je že pela Carmen, Končakovno v Knezu Igorju in lani še Azuceno v Trubadurju. Z Ano Netrebko sta peli v Verdijevi Aidi in sedaj v Adriani Lecouvreur Francesca Cilee, kjer se jima je pridružil še tenorist Piotr Beczala.

O Aidi

Kot Amneris v Aidi v MET

Marijan Zlobec

One thought on “New York Times o Dunajskih filharmonikih in MET

  1. Raheishvili sem gleal pred 5 leti v Areni kot Carmen. Lahko rečem, da je bila Ruža Pospiš Baldani pri 50 letih bolj verodostojna kot Raheishvili pri 30. To da je Raheishvili zvezda samo kaže, kako nizko je padla opera.
    Mene bi bolj zanimalo, če je res kar se piše na forumih. i.e. da so pevci v Metu ozvočeni

    Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.