Dr. Peter Krečič Jože Plečnik Živeti za popolnost

Založba Beletrina predstavlja prve nove knjige v letošnjem letu in s tem začenja ali nadaljuje svoj bogat založniški in nasploh ustvarjalni program, ki jo uvršča med najaktivnejše kulturne subjekte v državi.

Plečnik 3 IMG_6881.jpg

Plečnikov NUK, foto Marijan Zlobec

Delo Plečnik. Živeti za popolnost dr. Petra Krečiča je izčrpna in poljudno napisana biografija o arhitektu Jožetu Plečniku. Plečnika spremlja tako osebnostno kot po umetniški strani, od njegove zgodnje mladosti in šolanja v Gradcu do preboja v šolo znamenitega arhitekta Otta Wagnerja na Dunaju, kjer malo pred koncem 19. stoletja sledijo njegov hitri vzpon v vrh tedanjega umetniškega prizorišča in desetletje najvidnejšega ustvarjalnega vzpona. Po prvi svetovni vojni se mu razprejo nova ustvarjalna obzorja najprej z delom za predsednika Češkoslovaške republike Tomaša Masaryka, po drugi svetovni vojni pa se mu z imenovanjem za profesorja na ljubljanski univerzi izpolni želja po življenju in delu v domovini.

Plečnik65404527_joze-plecnik-740x541_fp-xl.jpg

Jože Plečnik

Njegov opus se dobro desetletje odvija vzporedno na Praškem gradu in v Ljubljani. Obdobje po zadnji vojni zaznamuje njegovo umikanje v ozadje. Mojstrovo navidezno sestopanje z Dunaja v vse večjo anonimnost Prage in Ljubljane se posthumno sprva kaže kot njegov neuspeh, zatrtje velikega talenta in ustvarjalnih moči. Toda le začasno. V treh desetletjih po smrti se po velikem odkritju njegovega univerzalnega genija v Parizu začenja njegov ponovni vzpon na svetovni Olimp arhitekturne umetnosti. Knjigo bogati več kot 100 fotografij. Soizdajatelj knjige je Muzej za arhitekturo in oblikovanje.

Krečič unnamed (3).jpg

Peter Krečič je znanstveno preučeval slovensko umetnost, posebej arhitekturo 19. in 20. stoletja ter umetnostno kritiko v času med vojnama. Posebej se je posvetil Jožetu Plečniku. Objavil je vrsto monografij in znanstvenih razprav ter objavljal kritiko s področja arhitekture in umetnosti. Predaval je na številnih univerzah po Evropi in Združenih državah Amerike. Krečič je med drugim še posebej proučeval umetnost Avgusta Černigoja kot slovenskega in evropskega avantgardista in o njem napisal prvo monografijo in je umetnika osebno v Trstu večkrat obiskal.

Pesniška antologija Pesem sem

Štegerunnamed (21).jpg

Pesniška antologija Pesem sem vključuje pesmi več kot sto pesnic in pesnikov, nastalih v zadnjih petdesetih letih, plejado ključnih, prepoznavnih glasov slovenske in svetovne književnosti. Pesmi so uvrščene v tri razdelke: pesmi o ljubezni, pesmi o potovanju v neznano ter pesmi o poeziji sami, o ustvarjanju in deloma oporekanju realnosti. Pestro bralno doživetje poezije je ključni namen zbirke, ob pesmi pa urednika vpletata tudi nekaj navedkov iz besedil o poeziji in sproščen dialog, ki napeljuje k prebiranju in premišljevanju poezije, odpira horizonte in vzbuja skomine.

Skupaj s sodobno likovno opremo (fotografije Marjete Marinčič, oblikovanje Maja Licul) antologija predstavlja svojevrstno, novo in vznemirljivo popotovanje po poteh in razpotjih sodobne poezije – nanj vabi predvsem mladega bralca (najstnika), a nič manj tudi vse njegove starejše bralne sopotnike.

Šteger IMG_0784.jpg

Aleš Šteger, foto Marijan Zlobec

Aleš Šteger je pesnik, pisatelj, urednik in generator številnih knjižnih in kulturnih pobud. Z več kot trideset prevedenimi izvirnimi knjigami in številnimi nagradami je eden mednarodno najbolj uveljavljenih slovenskih avtorjev. Leta 2017 je postal redni član Nemške akademije za jezik in pesništvo.

saksida-img_6764.jpg

Dr. Igor Saksida, foto Marijan Zlobec

Dr. Igor Saksida predava na Pedagoških fakultetah v Ljubljani in Kopru in na Fakulteti za humanistične študije Koper. Njegov bogat raziskovalni opus vključuje v prvi vrsti zgodovino in teorijo mladinske književnosti ter didaktiko književnosti. Je avtor številnih monografij, njegovo zadnje delo je Kla kla klasika v soavtorstvu z raperjem Trkajem.

Marijan Zlobec

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.