Slovenska violinistka in južnokorejska pianistka

Šestindvajseti mednarodni glasbeni cikel Mladi virtuozi Festivala Ljubljana vstopa v novo leto. Zvok violine in klavirja bo odzvanjal na šestem koncertu  V duu se bosta predstavili slovenska violinistka in južnokorejska pianistka. Anja Jamšek je mlada uveljavljena violinistka, ki živi in deluje v Londonu. Uspešno se udeležuje številnih tekmovanj na regijski, državni in mednarodni ravni, kjer tako v solistični kot tudi v komorni vlogi zaseda najvišja mesta. Pianistka Min Young Bae že od mladih nog igra klavir. Leta 2002 se je preselila v Združeno kraljestvo in se tam leta 2005 pridružila šoli Yehudija Menuhina. Duo se bo predstavil z deli Johannesa Brahmsa in Cesarja Francka. Koncert bo v četrtek, 10. januarja, ob 19.30 v Viteški dvorani Križank.

Anja Jamšek in Min Young Bae.jpg

Anja Jamšek in Min Young Bae. foto Festival Ljubljana

Anja Jamšek je violinistka, ki živi in deluje v Londonu, prav tako pa se tam še dodatno izpolnjuje na prestižnem Konservatoriju za glasbo in ples Trinity Laban v razredu priznane solistke in profesorice Lane Trotovšek. Anja je mlada solistka, komorna glasbenica in uveljavljena orkestrska glasbenica. Je nagrajenka številnih državnih in mednarodnih tekmovanj, nastopa na različnih odrih po Evropi. Leta 2011 je osvojila tretjo in prvo nagrado na tekmovanjih v Valsesii v Milanu ter Legnagu, leta 2013 je osvojila prvo nagrado na tekmovanju komornih skupin v Beogradu, leta 2017 pa se je uvrstila v finale mednarodnega tekmovanja Vera Kantrovich Solo Bach Competition v Londonu.

V preteklih sezonah se je Anja uspešno predstavila na odru mednarodnega glasbenega festivala Muzika na žici v Sarajevu, leta 2015 je kot solistka nastopila v Slovenski filharmoniji, kjer je z akademskim ansamblom kot violinistka v njem odigrala Fauréjev Rekviem, leta 2016 pa je debitirala kot solistka v Berlinu, kjer se je z Baročnim orkestrom Ljubljana predstavila z violinskim koncertom A. Vivaldija (L’Inverno). Danes je v Londonu aktivna koncertna violinistka, kot solistka se je angleškemu občinstvu predstavila že na številnih odrih, med drugim tudi v St James’s Piccadilly, St Olave Hart Church, Polish Hearth Club, Powderham Castle, Faversham Assembly Rooms, St Georges Beckenham, Blackheath Halls (v sklopu abonmaja Friends of Blackheath Halls), Old Royal Naval College Chapel itd. Kot študentka na Trinityju prav tako redno vodi orkestrske projekte kot koncertna mojstrica. Anja je prejemnica prestižne štipendije The Ofenheim Charitable Trust Scholarship, poleg tega njen študij podpirajo tudi člani Henry Wood Accommodation Trust Fund.

Bae IMG_9161_big_thumb.jpg

Min Young Bae iz Južne Koreje je začela igrati klavir pri sedmih. Leta 2002 se je preselila v Združeno kraljestvo, se tam leta 2005 pridružila šoli Yehudija Menuhina in začela študirati pri profesorici Ruth Nye. Leta 2006 je s člani zasedbe Schubert Ensemble nastopila na festivalu v Stoke D’Abernonu, v letih 2008 in 2009 pa je bila v šoli izbrana v skupino za turnejo po Škotski. Z Orkestrom šole Yehudija Menuhina je v londonski Narodni galeriji igrala tudi Mozartov Klavirski koncert št. 14. Leta 2010 je postala štipendistka konservatorija Royal College of Music v Londonu, kjer je študirala klavir s profesorico Ruth Nye in leta 2014 diplomirala. Podiplomski študij je začela kot štipendistka na Konservatoriju za glasbo in ples Trinity Laban, kjer je prejela nagrado Trinity Laban in študirala pri profesorici Deniz Gelenbe. Nagrada na prireditvi Jellinek Awards ji je omogočila izvedbo Beethovnovega Klavirskega koncerta št. 3 z Guildfordskim simfoničnim orkestrom. Sodelovala je na številnih tekmovanjih, se pred kratkim uvrstila v polfinale 8. mednarodnega tekmovanja Adilie Alieva v francoskem Gaillardu in zasedla tretje mesto na 10. mednarodnem tekmovanju v Padovi v Italiji. Leta 2015 je bila polfinalistka na klavirskem tekmovanju Jacques Samuel Pianos, leta 2017 pa je bila druga na tekmovanju Universal Harmony v Južni Koreja.

Na koncertnem večeru v Viteški dvorani Križank bosta glasbenici najprej izvedli Sonato za violino in klavir v A – duru Cezarja Francka in v drugem delu Sonato za violino in klavir v d – molu št. 3. op. 109 Johannesa Brahmsa.

 

Mladi virtuozi se bodo končali 18. aprila. Do takrat bodo nastopili:

17. 1.: Elizaveta Glazunova, violina; Nejc Pirnat, kitara

24. 1.: Nikola Pajanović, violina

14. 2.: Kjoka Macujama, violina; Maja Vrbnjak, kitara

14. 3.: Kvartet Atalante; Klavirski duo Dombrova

28. 3.: Duo Vita & Žan; Duo Dendrocopos

18. 4.: Pihalni kvintet Vivus; Eva Novak, citre; Anže Krevh, harmonika;

      Lovro Gašpar, tamburica brač

Marijan Zlobec

 

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.