Pisateljsko društvo o dogajanju v kulturi

Društvo slovenskih pisateljev se je v pismu javnosti odzvalo na sedanje polemike o položaju kulture v družbi in še posebej opozarjajo na slab odnos oblasti do kulture ves čas ali v vseh slovenskih vladah do sedaj.

Aksinja IMG_7141.jpg

Aksinja Kermauner, foto Marijan Zlobec

“V Društvu slovenskih pisateljev ocenjujemo, da bi se ob burnih in odmevnih medijskih odzivih na kaotično stanje v slovenski kulturi morali nujno ozreti na globlje in trdovratne probleme v kulturni sferi, na katere pa ustvarjalci zaman opozarjamo že vrsto let. Pisatelji vidimo aktualno dogajanje predvsem kot posledico dolgoletnega političnega podcenjevanja in zapostavljanja področja kulture, ki se kaže v kadrovski in finančni podhranjenosti in izčrpanosti sistema, tako na strani ustvarjalcev kot tudi na strani profesionalnega uradništva. Konflikt je bil neizbežen in po svoje tudi pričakovan, saj so razmere na številnih področjih dosegle dno, na to kažejo tudi odzivi javnosti ob nedavni kraji avtorskega dela ter ob dogodkih na Ministrstvu za kulturo. 

Glavni problem torej ni zgolj aktualni kulturni minister niti razmere na ministrstvu za kulturo. Gre za posledico odnosa vseh dosedanjih slovenskih vlad do kulture. V takšnem vladnem odnosu do kulture, ki se kaže tudi v njeni kadrovski politiki na tem področju, torej pisatelji prepoznavamo predvsem nesprejemljiv odnos do stanja duha v slovenski nacionalni skupnosti, do žive duhovne ustvarjalnosti in z vsem tem do kulture kot javne vrednote.

Kaos, ki smo mu priča ob aktualnem ministru in uradništvu, je torej rezultat dosedanjega političnega odnosa do kulture. V njem vidimo kulturni obraz slovenske politike. Zato v medijskih odzivih pogrešamo predvsem poglobljeno analizo vzrokov, ki so slovensko kulturno politiko degradirali na raven pritlehnega medsebojnega obračunavanja nekompetentnih akterjev, ki so slovenski kulturi predvsem v sramoto in škodo.

Vsekakor od aktualne vlade pričakujemo, da takšno stanje v najkrajšem času sanira. Opozarjamo na potrebo po korenitih in učinkovitih  vladnih ukrepih, ki bodo prispevali k nujni posodobitvi kulturnega modela. S tokratnimi ukrepi bo namreč vlada izkazala svoj resnični odnos do temeljne vrednote slovenske nacionalne skupnosti.   

Aksinja Kermauner, predsednica

Društvo slovenskih pisateljev

Ljubljana, 26. 1. 2019

2 thoughts on “Pisateljsko društvo o dogajanju v kulturi

 1. Kakšna kadrovska podhranjenost. Očitno dama nikoli ni obiskala glavnega štaba tega ministrstva. Pa tam je cela tovarna, vsaka vlada je zaposlila po nekaj najbolj lojalnih pripadnikov vsako leto. Tam je diverziteta. Zgodovina slovenskih vlad v malem. Tam srečamo tako desne, leve,ob

  Všeč mi je

  1. Nekdo je blokiral objavo komentarja APMMB2:
   Ravno pravi so se oglasili. Bolj ali manj je to priviligirana kasta, ki se nenehno širi in širi, tako da je danes vsakdo, ki zna pisati, potencialno lahko že pisatelj, član DSP.
   Ko pa pogledamo kilav izplen te dajevnosti, lahko osupnemo.
   Kljub temu, da živimo v diktaturi, narod vene in umira, se pisatelji ne odzivajo na realne in resne probleme družbe. Še več, so lakaji pritlehne politike, ki se rine h koritu, od koder se napaja. Če ostane kakšen zalogajček, pa ga milostno dajo pisateljčkom, ki jim za takšno radodarnost zapojejo kakšno lepo pesmico.
   V takšnem zatohlem stanju kar kipi motivov za velike teme, pa se jih nihče ne loti. Več kot polovica je pisunov, ki teme niti ne opazijo, kaj šele, da bi se je lotili, drugi, nekoliko lucidnejši, pa se v svojem klečeplazenju teme ne upajo lotiti, saj bi lahko bilo v trenutku konec idile.
   Pisateli so bili vedno esenca naroda, voditelji naroda, ki so mu kazali pot.
   Slovenski pisatelji pa so v glavnem pokrovka, ki pokriva kotel zatohlosti. To, kar dobijo je znatno preveč. Predrznost pa je javna jamrarija, ki jo uganjajo.

   Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.