Medijska gonja premagala pisma podpore

Minister za kulturo Dejan Prešiček je ponudil odstop, ki ga je premier Marjan Šarec sprejel. Ob tem je spomnil na nekatere dosežke ministra oziroma stvari, ki jih je premaknil, a ocenil, da so odnosi na ministrstvu skrhani do te mere, da si ne zna predstavljati, kako bi lahko dosedanja zasedba delala naprej.

sks-2-img_01541.jpg

Marjan Šarec na 34. Slovenskem knjižnem sejmu, foto Marijan Zlobec

Marjan Šarec želi, da odideta tudi državna sekretarja.“Na ministrstvo je treba pripeljati novo ekipo, ki bo znala urediti odnose.” Pri tem je premier izrazil željo, da mu stranka SD čim prej predstavi novega kandidata za ministra in tudi za oba državna sekretarja, kajti če ne odide celotno vodstvo ministrstva, bo nad vodenjem tega ministrstva “vedno senca dvoma”.

Ministru Prešičku se je Šarec zahvalil za dosedanje delo; četudi se njegov mandat končuje na ta način, je po Šarčevih besedah vseeno pokazal voljo po reševanju stvari. Dodal je tudi, da ministrstvo za kulturo ni nepomembno ministrstvo. Ravno nasprotno, veliko vlogo ima pri ohranjanju in spodbujanju naše identitete…

Je padec ministra začetek splošne revolucije ?

To, kar se dogaja sedaj, je edina razvidna in prava identiteta slovenskega naroda in njegove kulture.

Nobenega dvoma ni, da je kultura tako rekoč čez noč padla na dno in v razsulo, kaos in nezmožnost funkcioniranja.

Ministrstvo za kulturo pa žal še vedno razpologa s kadrom, ki bo ščitil svoj interes ter položaj. Zamenjani so trije ljudje. Kulturna sfera, ki Ministrstvu za kulturo ne verjame že desetletja, bo verjela še bistveno manj, a ostaja na tisoče slovenskih ustvarjalcev hočeš nočeš od ministrstva ustvarjalno in preživetveno odvisno.

Ko je treba s kom obračunati, je najlažje udariti po kulturi.

Ko je bilo nujno in potrebno, v skladu z vsemi zakoni in pravno državo, na primer razčistiti stotera in stotera kriminalna dejanja znotraj slovenskih bank, ni bilo nobene sankcije in še manj kaznovanih, nobene odprave “sence dvoma”.

In takih pimerov “sence dvoma” v aktualnem trenutku zunaj kulturne sfere je na stotine.

Kulturniki so spet samo žrtev, žal tokrat najbolj nekaterih medijev, ki se še hvalijo, kakšno imenitno delo so opravili.

Slovenija ministrskih kadrov nima, kultura prav tako ne, kaj šele strokovnih in človeških kvalitet ter hkrati s sposobnostjo vodenja celih sektorjev, tu celotne državne kulture in vseh oblik njene organiziranosti in delovanja.

Želeli ste potop, pa ste ga dobili.

Izkazala se je prava identiteta, premier Šarec. Zapomnili si bomo, kaj je “senca dvoma” in kje čudežno prebiva. Naredili bomo zemljevid Slovenije in pokazalo se bo: “senca dvoma” je povsod; vse je črno.

Marijan Zlobec

2 thoughts on “Medijska gonja premagala pisma podpore

 1. Minister za kulturo ni bil “odstopljen” kot neprimeren zaradi tega, ker je morda (ne)kaj pozitivnega poskušal in napovedoval, ampak zaradi večkrat izpričanega in javno potrjenega absolutno nesprejemljivega, neetičnega in nezakonitega obnašanja do nekaterih podrejenih državnih uslužbencev ter zaradi javno preverljivega zlorabljanja javnih pooblastil.
  Pozitivne (raz)rešitve na ministrstvu za kulturo ni mogoče pričakovati niti v nadaljevanju, dokler bo kultura in kulturna politika izključno in absolutno “fevd” Židanove stranke SD, ki je predlagala in do ministrovega odstopa pristran(kar)sko solidarnostno nerazumno, nekritično in neetično podpirala in branila spornega in politično neizkušenega ministra ter njemu prisojena oz.” prilepljena” politična “varuha” iz stranke SD.
  Ustavno in demokratično nevzdržna, v nasprotju z veljavno ustavo ter zakonodajo v RS je obstoječa praksa, da si prisvoji po volitvah posamezna stranka kako področje državnosti kar v svoj absolutni in nedotakljivi “fevd”.
  Po veljavni ustavi in zakonodaji v RS je pristojna za vsa opravila v zvezi z izvajanjem izvršne oblasti le vlada RS, ki se ne more in ne sme izogibati pristojnosti in odgovornosti za ključne kadrovske rešitve v vladi in na ministrstvih z alibičnim prenosom pooblastil na vodstva posameznih strank vladajoče koalicije ali celo kar na posamezne strankarske prvake oz. veljake, kot se je zgodilo v primeru preverljivo poraznega kadrovanja Dejana Prešička.
  Nikakor ni in nikakor tudi ne bi smelo biti samoumevno, da resor kulture prevzame kar naslednji minister “iz kvote” SD, in sicer minister “za prosveto” dr. Jernej Pikalo.
  Ali sta “kultura in prosveta” zavestno prepuščeni v trajni “fevd” stranke in kadrov iz zaledja SD, ali pa gre le še za en primer politične malobrižnosti, neskrbnosti in alibičnosti s strani premiera Marjana Šarca in najvišjih funkcionarjev vlade RS v celoti?
  Vsekakor “reševanje” posledic vladanja ministra Prešička spominja na čase, ko je Janševa vlada združila obe ministrstvi pod upravljanje ministra dr. Žige Turka, le da je tedaj enaka poteza političnega združevanja in poenostavljanja spodbudila nesluten revolt, javne proteste in celo sežige inštrumentov pred CD s strani tedaj močno uporniške “kulturne scene”.
  Zdaj je pomenljivo vse tiho.

  Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.