Razstava o Plečnikovi Narodni in univerzitetni knjižnici

Na prvi februarski dan bodo v Plečnikovi hiši odprli razstavo Plečnikov NUK. Razstavo so pripravili v sodelovanju z Narodno in univerzitetno knjižnico – avtor razstave je Žiga Cerkvenik iz NUK.

Plečnik 31ac27d7ecae8ba5cc36876ef7c005e2.jpg

Gradnja Narodne in univerzitetne knjižnice leta 1937, foto Peter Naglič

Razstava  osvetljuje okoliščine nastanka naše nacionalne knjižnice in dolgoletna prizadevanja za njeno gradnjo, osredotoča pa se na prva leta življenja ikonične Plečnikove biblioteke, ki so bila med vojno žrtev tragične nesreče – strmoglavljenja nemškega letala na Veliko čitalnico in njeno popolno uničenje.

Plečnik pos005_arhiv_NUK.jpg

NUK, foto arhiv NUK

Na razstavi bo prikazanega kar nekaj doslej še ne videnega arhivskega gradiva iz arhiva NUK in Plečnikove zbirke. Iz Muzeja novejše zgodovine Slovenije in arhiva NUK pa so za razstavo med drugim posodili tudi ohranjena delčka nemškega letala. Razstavo bo spremljala vrsta zanimivih dogodkov – od vodstev po razstavi z avtorjem in ilegalnega nočnega ogleda NUK do pogovora o življenju v knjižnici in mestu med 2. svetovno vojno.

NUK 1 IMG_3379.jpg

Velika čitalnica NUK, vse fotografije Marijan Zlobec

29. januarja 1944 je na Narodno in univerzitetno knjižnico strmoglavilo letalo ter močno poškodovalo komaj zgrajeni Plečnikov ‘ponos Ljubljane’. Poleg monumentalne Velike čitalnice, ki je bila popolnoma uničena, je zgorelo več kot 50.000 knjig in dobršen del katalogov. Srečnemu naključju gre zahvala, da je bila čitalnica prazna in da je nesreča poleg posadke letala terjala zgolj eno smrtno žrtev.

NUK IMG_3378.jpg

Velika čitalnica

75. obletnico nesrečnega dogodka, ki je tudi zaradi vojne cenzure javnosti še danes razmeroma neznan, bo oživila omenjena razstava  v Plečnikovi hiši. Predstavili bodo načrte in dokumente, ki osvetljujejo snovanje in gradnjo Plečnikove edinstvene knjižnične stavbe, odkrivali skrivna življenja knjižničarjev med drugo svetovno vojno, spremljali zgodbo dela izvirnega letala, ki se je po 70. letih znova vrnil v NUK, pokazali javnosti doslej še neznane fotografije čitalnice po požaru ter spremljali njeno obnovo vse do ponovnega odprtja 8. februarja 1947, ki se ga je udeležila vsa politična in kulturna elita.

NUK 9 IMG_3380.jpg

Mogočni stebri

NUK 2 IMG_3381.jpg

Plečnikov smisel za monumentalnost

Leto 2019 bodo v programu Plečnikove hiše zaznamovale tri zanimive razstave. Prva bo kot rečeno o NUK.

NUK 4 IMG_3384.jpg

in velikopoteznost.

Ker Plečnikovo delo še danes navdihuje mlade ustvarjalce, so pomladno-poletni termin v Plečnikovi hiši rezervirali za razstavo Plečnik kot navdih, v sodelovanju z Naravoslovnotehniško fakulteto. S projektnim delom študentov interdisciplinarno povezanih kateder na NFT bodo predstavili javnosti nepoznana Plečnikova dela, ki so jih študenti skozi različne medije vključevali v celoten delokrog informacijskih in grafičnih tehnologij.

NUK 6 IMG_3383.jpg

Je bil Plečnik erotoman ?

Na zadnji letošnji razstavi v Plečnikovi hiši pa se bodo osredotočili na izbrane Plečnikove neuresničene projekte Ljubljane. Razstava, ki jo pripravlja kustosinja Ana Porok, bo razkrila, kakšno bi bilo mesto, če bi Plečnik lahko uresničil svoje vizije. Nekatere neuresničene stavbe pa bodo v sodelovanju z arhitektom Nejcem Bernikom z Umetnostnozgodovinskega inštituta Franceta Steleta ZRC SAZU poustvarili s sodobnimi renderji in 3D modeliranjem.

NUK 5 IMG_3386.jpg

Sublimirane spolnosti ?

Poleg razstav v matični hiši bodo Plečnika predstavili na dveh razstavah v tujini. Letošnji presežek zagotovo predstavlja razstava, ki bo v juniju in juliju Plečnikovo sakralno umetnost predstavila v Vatikanskih muzejih v Rimu. Razstavo pripravljata poznavalec Plečnikovega dela dr. Peter Krečič in kustosinja Ana Porok, predstavila pa bo Plečnika kot izjemnega in edinstvenega oblikovalca sakralnih predmetov: kelihov, monštranc, ciborijev in zakramentarijev.

Plečnik IMG_0625.jpg

Plečnik na Brionih, vse fotografije Lojze Gostiša

Poleg gostovanja v Vatikanu bodo Plečnikovo delo spoznavali tudi obiskovalci hrvaških Brionov. Tam bo namreč predvidoma maja na ogled razstava Plečnik na Brionih in s tem komčala več kot enoletno gostovanje po hrvaških mestih; pred tem so si jo ogledali že v Zagrebu, Varaždinu, Osijeku in Karlovcu.

Plečnik 2IMG_0623.jpg

Razstava Plečnik na Brionih, ki je nastala v sodelovanju med NUK in Plečnikovo hišo in je bila v začetku leta 2017 na ogled v Plečnikovi hiši, se osredotoča na Plečnikov zadnji v celoti realizirani projekt, vrtni paviljon na Brionih, ki ga je Plečnik na željo Zveze slovenskih borcev oblikoval za maršala Tita. Hrvaška različica razstave, ki je po sosednji državi gostovala z izjemno podporo slovenskega veleposlaništva v Zagrebu, je bila dopolnjena tudi s tremi panoji na temo Plečnikovih realiziranih in nerealiziranih projektov za hrvaške naročnike. (Po tiskovnem sporočilu).

Plečnik 1 IMG_0626.jpg

Marijan Zlobec

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.