Emerik Bernard v Bežigrajski galeriji 2

Bliža se slovenski kulturni praznik. Ob njem se še povečuje število različnih kulturnih dogodkov. Med njimi že sedaj napovedujejo razstavo risb in slik akademskega slikarja, profesorja in akademika Emerika Bernarda v ljubljanski Bežigrajski galeriji 2 na Vodovodni 3 (ob Dunajski cesti). Odprli jo bodo v sredo, 6. februarja, ob 19. uri. Kustos razstave je Miloš Bašin.

Bernard unnamed (11).jpg

Emerik Bernard – Istrsko poletje, 2016, akril, platno, 130,5 x 210,6 cm, foto Marko Tušek

Pregled del enega najpomembnejših likovnih ustvarjalcev in predstavnika slovenskega poznega  modernizma in postmodernizma. V pričujočem izboru del lahko občudujemo avtorjevo prav posebno sposobnost združitve lepote in globlje pomenske vsebine slikarskega izraza v celovito likovno podobo. Predstavljene bodo risbe in slike, ki jih je avtor ustvaril v obdobju zadnjih petnajst let.

Predmet in njegova snov

Snov ostaja ista. Predmetnost tudi. Oblike tudi.V barvah je vse kot pred desetletji. Izpod njih seva pritajena in vidna svetloba. Nekoč je bilo kot bo vedno. Vsak lahko izbere, če vidi. Pred vsakim dejanjem bi moral biti razmislek. Prav to uresničuje v svoji likovni umetnosti Emerik Bernard. Njegovo likovno ustvarjanje je prav to. Njegova likovna dela so prav to. Biti znotraj svojih in jih preje opaziti, opazovati in do konca razmisliti. Ustvaril je slikovni svet, ki je dokončen. Popoln. V svoji biti in zavedanju, je zapisal Miloš Bašin

Bernard 13e3b5fec2ce7170538aa25ecc6daa7b.jpg

Emerik Bernard – Narazen – skupaj, 2012, akril, platno, les, 127 x 191 cm, foto Marko Tušek

bernard.jpg

Eden največjih slovenskih živečih slikarjev Emerik Bernard, foto Marijan Zlobec

Emerik Bernard se je rodil 22. septembra 1937 v Celju. Med letoma 1955 in 1960 je obiskoval Šolo za oblikovanje v Ljubljani. Študiral je na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je diplomiral leta 1965. Leta 1968 je končal podiplomski študij za slikarstvo pri profesorju Gabrijelu Stupici. Leta 1985 je postal docent za slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost, kjer je bil vrsto let redni profesor. Leta 2001 je bil na Slovenski akademiji znanosti in umetnosti izvoljen za izrednega in leta 2007 za rednega člana.
Leta 1986 je prejel Župančičevo nagrado, leta 1987 nagrado Prešernovega sklada in leta 1989 Jakopičevo nagrado. Leta 1997 je prejel Prešernovo nagrado za vrhunske dosežke v likovni umetnosti.

Razstava Emerik Bernard Bližina – oddaljenost, risbe in slike 2003 – 2018 bo na ogled do 27. marca.

Marijan Zlobec

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.