Trije koncerti na tretjem Zimskem festivalu

Festival Ljubljana je pripravil že tretji Zimski festival kot svoj prispevek k glasbeni podobi Ljubljane in Slovenije pred slovenskim kulturnim praznikom. Sodelovanje z Grand Hotelom Union se je izkazalo kot odlična priložnost za ponovno aktualizacijo Unionske dvorane kot koncertne in hkrati prostora družabnih srečanj ter za turiste v hotelu tako rekoč nuja za obisk koncertne ponudbe, kot je hoteli v Evropi nimajo. Tu ni treba niti čez cesto, kot ljudem iz hotelov Bristol ali Sacher na Dunaju v Državno opero.

Moriah unnamed (11).jpg

Rinnat Moriah

Prav tako Festival Ljubljana uspešno sodeluje s Slovensko filharmonijo. Prvi koncert v soboto, 2. februarja, bo hkrati zaključni dogodek festivala Slovenske filharmonije V novo leto z novo glasbo, ko bodo na sporedu nova ali redko izvajana dela ter bo potekal v Kozinovi dvorani SF. Dirigent bo Gregor A. Mayrhofer. V solistični vlogi se bosta predstavila mlada izraelska sopranistka Rinnat Moriah ter slovenski filmski in gledališki igralec Boris Ostan, ki bo v vlogi pripovedovalca interpretiral  besedilo Borisa A. Novaka.

ostan-img_6270.jpg

Boris Ostan v SF, foto Marijan Zlobec

Naslov koncerta je Tišina, prosim. Program bo predstavil skladatelje in dela: Vito Žuraj: Quiet please! (Tišina, prosim!)
Richard Strauss: Arija Zerbinette – Großmächtige Prinzessin (iz opere Ariadna na Naxosu) – verzija iz leta 1912
Bernd Alois Zimmermann: Musique pour les soupers du roi Ubu / Boris A. Novak, besedilo
Heinrich Biber: Battalia
Iannis Xenakis: Metastaseis
György Ligeti: Mysteries of the Macabre

cura-11-img_5130.jpg

José Cura in Darko Brlek na tiskovni konferenci ob zadnjem obisku poletnega Ljubljana Festivala, foto Marijan Zlobec

Prvi koncert v Unionski dvorani Grand hotela Union bo 4. februarja ob 19. uri. V Ljubljano znova prihaja sloviti tenorist in tokrat še dirigent José Cura. Na koncertu opernih arij pa se mu bosta na odru pridružili dve slovenski operni pevki, ki sta se že uveljavili na mednarodnih odrih. To sta sopranistka Elvira Hasanagić in mezzosopranistka Monika Bohinec. Simfonični orkester SNG Maribor bo vodil dirigent in umetniški vodja Simon Krečič.

Program bo popularen, a hkrati operno vrhunski, saj omogoča različne pevske kombinacije ter solo nastop orkestra ter celo menjavo dirigentov.

R. Leoncavallo: Glumači
Prolog
Intermezzo k 2. dejanju
“Recitar…Vesti la giubba”,  arija Cania

V. Bellini: Norma
Sinfonia
»Mira, o Norma…Si, fino all´ore«, duet Norme in Adalgise

C. Saint Saëns: Samson in Dalila
Bacchanale
“En ces lieux, malgré moi”, duet Samsona in Dalile

C. Gounod: Faust
Oh Dieu! Que de bijoux! … Ah! Je ris de me voir”, arija Margarete

G. Verdi: Siciljanske večernice
Uvertura

G. Verdi: Otello
Gia nella notte densa” duet Desdemone in Otella

cura-img_5086.jpg

José Cura je zelo družaben glasbenik, foto Marijan Zlobec

C. Guastavino: Dekleta
C. Guastavino: Štiri pesmi
Vijolice
Albeador
Starodavni vrt
Veselje osamljenosti

G. Bizet: Carmen
Uvertura
Seguidilla, arija Carmen
Intermezzo III
“C’est des contrebandiers…Je dis que rien m’épouvante“, arija Micaele
C’est toi !… C’est moi!“, duet Carmen in Don Joséa

Bohinec.jpg

Monika Bohinec, ko je bila v Državni operi Ježibaba v Rusalki, foto  Marijan Zlobec

Kot rečeno se bosta na koncertnem odru Joséju Curi pridružili omenjeni svetovno priznani solistki. Izvrstna mezzosopranistka Monika Bohinec je solistka dunajske Državne opere in je nastopala na velikih koncertnih odrih po vsem svetu, kot sta dunajska Musikverein in Konzerthaus, Royal Albert Hall v Londonu, Carnegie Hall v New Yorku, Salle Pleyel v Parizu, Concertgebouw v Amsterdamu, Philharmonie Gasteig v Münchnu in mnogih drugih. Na Dunaju je že pela v številnih operah in je nepogrešljiva solistka, redna članica solističnega ansambla. V operi je nastopila tudi na Salzburških slavnostnih igrah, v Münchnu in drugod.

elvira (1).jpg

Elvira Hasanagić, foto arhiv Festivala Ljubljana

Ena najboljših sopranistk pri nas in v Evropi, Elvira Hasanagić, pa je prejemnica več nagrad številnih mednarodnih tekmovanj. Za umetniške dosežke v letu 2017 ji je mesto Dresden in Nemško društvo za podporo opernih pevcev podelilo naslov Mlada umetnica leta. Že od začetka profesionalne pevske poti jo kritiki označujejo za enega obetavnejših glasov na operni sceni.

thequeens6 (1).jpg

The Queen’s Six, foto arhiv Festivala Ljubljana

Sklepni večer (6. februarja ob 19. uri, Unionska dvorana, Grand hotel Union) bo namenjen tako ljubiteljem klasične kot popularne glasbe, saj bo koncertni oder prevzela a cappélla zasedba The Queen’s Six, ki svoje nastope rada začini s humorno noto.

Kraljeva zasedba The Queen’s Six ima same odlične pevce. V njej pojejo Daniel Brittain in Tim Carleston kot kontratenorista, Nick Madden in Dominic Bland kot tenorista in Andrew Thompson ter Simon Whiteley kot baritonist in basist.

the-queensunnamed-3.jpg

V Ljubljano prihajajo z bogatim programom, ki sega od tradicionalnih ali ljudskih angleških pesmi v različnih priredbah do avtorskih skladb ali pesmi različnih profilov, od jazza do rocka in popa oziroma glasbenih skupin, spet v različnih priredbah.

Marijan Zlobec

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.