V Equrni pregledna razstava Maše Jazbec

Po razstavi Kako Malevič obišče Halkidiko Jureta Zadnikarja v ljubljanski galeriji Equrna, ki jo zapirajo danes, napovedujejo že novo. To bo Hibridizacija živosti, pregledna intermedijska razstava Maše Jazbec. Odprli jo bodo 5. februarja ob 19. uri, na ogled pa bo do 1. marca. Kustos razstave je akademski kipar, mag. Zoran Poznič.

Jazbec 6632905f28d6b93ae752651679eb8e72.jpg

Maša Jazbec je doktorica, ki je doktorat naredila na Japonskem, foto FB

“Kaj danes razumemo kot življenje? Različne definicije z znanstvenimi odkritji padajo, nadomeščajo jih vedno nove in nove. Bio entiteta kot osnovni gradnik vsega živega izgublja svoj smoter. Nadomešča jo skupek dosežkov znanosti, razvoja tehnologije, simulaker realnosti, v katerega projiciramo tudi vse svoje želje, hrepenenja in strahove. Postavlja se vprašanje, ne več, kdo smo in kam gremo, temveč kdo ali kaj nas bo nasledilo.

Maša 6052694322_3bf1828a19_b.jpg

Maša Jazbec na Ars Electronica

Življenje v naši psihološki matrici predstavlja ne samo začetek, ampak tudi konec vsega in vseh. Ne glede na to, po kateri poti hodimo, katere bogove častimo, kakšne vrednostne sisteme instaliramo, vedno pridemo do geneze. Torej, mi kot stvarjenje, Homo Sapiens kot »božje delo«, Homo Sapiens kot produkt bioloških mutacij in evolucije. V naši neizmerni želji po dokazovanju ter preseganju meja sedaj zmoremo prvič poseči v svoje bistvo. Postajamo Bogovi, Prometeji, Prinašalci svetlobe. Homo Sapiens kot stvaritev se sam postavlja v vlogo stvarnika.

Maša Jazbec se s temi vprašanji sooča na obeh poljih človeškega delovanja. Kot znanstvenica in raziskovalka najbolj naprednih mejnih tehnologij kibernetike in androidne znanosti ter na drugi strani kot vizualna umetnica – producentka, ki problematizira temeljna eksistenčna in etična vprašanja.

Kdo so torej apologeti nove civilizacije?”

Mag. Zoran Poznič, akad. kipar

Jazbec 1SPLET-MIKKEL-1200x846.jpg

Maša Jazbec – Mikkel

(Mikkel je konceptualni miselni stroj, ki hoče biti. Energetsko se napaja skozi sprožitve neugodja v obliki konfliktov ter razcepov znotraj duševnega aparata, skozi Jaz, in razvojno napreduje svojim višje sestavljenim ureditvam. Njegova bit, življenje, ki napolnjuje aparat – Mikkel – je podvrženo prirojenim nagonskim vzgibom, Erosu in Tanatosu, ki pa nista oba pripuščena v enaki meri, nista recipročna. Sta dvojnost iste substance, kot telo in duša, kot življenje in smrt.” Artist’s and Poors.)

http://www.celjskozasavski.si/osebe/jazbec-ma%C5%A1a/401/

Maša-35.jpg

Maša Jazbec – Tu, danes, zdaj

Maša Jazbec med Trbovljami in avstrijskim Linzem

Maša Jazbec je najprej ončala študij likovne umetnosti na Pedagoški fakulteti v Mariboru (2010). Nadaljevala je z magistrskim študijem novomedijske umetnosti v Linzu, Avstrija, na Univerzi za umetnosti in industrijsko oblikovanje (Kunstuniversität Linz). V okviru magistrskega študija je opravila študijsko izmenjavo na IAMAS (Institute of Advance Media Arts and Science) na Japonskem. Po končanem magisteriju (2014) je zaključila doktorski študij na Univerzi v Tsukubi na Japonskem (2018). V okviru doktorskega študija je opravila znanstveno-umetniško-inženirsko rezidenco na prestižnem raziskovalnem inštitutu ATR (Advanced Telecommunications Research Institute International), v laboratoriju Profesorja Hiroshija Ishigura, v Kyotu na Japonskem.

Maša-94.jpg

Od leta 2009 aktivno sodeluje z Delavskim domom Trbovlje pri vodenju programa Trbovlje Novomedijsko mesto. V okviru mednarodnega festivala novomedijske kulture Speculum Artium je v Trbovlje pripeljala mnoge ugledne umetnike, znanstvenike in profesorje. Med njimi velja izpostaviti Prof. Hiroshija Ishigura in premierno predstavitev humanoidnega robota ASIMO v Sloveniji.

O svojem delu pravi, da je zgodovina človeštva hkrati tudi zgodovina neskončne želje po napredovanju nas kot posameznikov in družbe kot celote. Zadnja leta se ukvarja z znanstveno-umetniškimi raziskavami in projekti, predvsem na področju robotike kot platforme za raziskovanje človeka in življenja nasploh. Raziskave brisanja meja med narejenim in rojenim, med naravnim in umetnim, med človekom in robotom aplicira v resničnost v obliki umetniško-znanstvenih instalacij/postavitev, ki se nanašajo na ključno vprašanje, kaj je človek in kako ga raziskati s pomočjo tehnologije. Vse to jo vodi v razmišljanje, kaj pomeni biti človek na začetku 21. stoletja.

Z umetniškimi deli se je predstavila na novomedijskih festivalih po Sloveniji (Speculum Artium, MFRU, Kiblix, Sonica, ArtStays) in tujini (Ars Elektronica, Athens media art festival, Lab30, Tsukuba media art festival, ISEA).

O svojem delu je predavala na University of California Los Angeles – Design Media Arts Department, School of Integrative and Global Majors Tokyo forum, Rhizomatiks research – Flying Tokyo event, Large space Tsukuba opening symposium, Rikkyo University Tokyo, Sonica Artist Talk, TEDx Trg svobode.

Svoje umetniško/znanstvene raziskave je predstavila na uglednih znanstvenih konferencah, kot so CHI – Computer Human Interactions 2016, Consciousness Reframed 2016, ISEA 2017, Human robot Interaction 2017, Systems Man and Cybernetics 2017.
Trenutno je gostujoča profesorica na oddelku Interface Culture na Univerzi v Linzu. Živi in ustvarja v Trbovljah in Linzu (Avstrija). (Po tiskovnem sporočilu),

Marijan Zlobec

2 thoughts on “V Equrni pregledna razstava Maše Jazbec

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.