Že deseti Shod muz na kranjskem Parnasi

Prešernovo gledališče v Kranju vabi na slovenski kulturni praznik, v petek, 8. februarja, v svojo dvorano, kjer bodo celodnevnemu dogajanju v okviru »Prešernovega semnja« v Kranju tudi letos dodali poseben pridih.

unnamed (13).jpg

Dan bodo začeli z vodenimi ogledi po zaodrju gledališča. Med 11. in 12.30 bodo ob sprehodu po fundusu, maskirnici, obrekovalnici, garderobah in drugih običajno skritih prostorih predstavili sam proces nastajanja predstave in odgovorili na vsa vprašanja, na katera stric Google običajno ne more, kot pravijo na vabilu.

Proti večeru, ob 18. uri, pa bodo gostili letošnje Prešernove nagrajence, ki jih le dan po prejemu najvišjih priznanj v kulturi v Kranj že deseto leto zapored »pripelje« Galerija Prešernovih nagrajencev. Shod muz na kranjskem Parnasi se bo tudi letos začel v galeriji z odprtjem razstave portretov Prešernovih nagrajencev in nadaljeval v Prešernovem gledališču, kjer bodo obiskovalci nagrajence spoznali v pogovoru z novinarko in publicistko Patricijo Maličev.

Naj ob tej priložnosti še enkrat omenimo letošnje nagrajence. Prešernovi nagradi za življenjsko delo prejmeta kostumografka in scenografka Bjanka Adžić Ursulov ter scenarist in režiser Filip Robar Dorin, prejemniki nagrad Prešernovega sklada pa so pesnik Jure Jakob, zborovska dirigentka Martina Batič, skladatelj Tomaž Svete, igralka Maruša Majer, ustvarjalec animiranih filmov Dušan Kastelic ter arhitekta Aljoša Dekleva in Tina Gregorič Dekleva.

Nagrajencem bo dobrodošlico v Kranju izrekel župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec, srečanje pa bo slavnostno odprl predsednik Vlade RS Marjan Šarec. Dogodek bodo s svojo prisotnostjo pospremili tudi vršilec dolžnosti ministra za kulturo dr. Jernej Pikalo, minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar, minister za razvoj, strateške projekte in kohezijo dr. Iztok Purič ter poslanka evropskega parlamenta Tanja Fajon.

Iz Prešernovga gledališča v Kranju sporočajo:

“Kultura nas bogati, usmerja in osmišlja naše življenje, obenem pa suvereno nastavlja zrcalo nam in vsej družbi. S Shodom muz na kranjskem Parnasi spodbujamo razpravo o dosežkih in vrednotah, ki bogatijo naš osebni in družbeni prostor.”

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.