Lipicanci bodo nastopili v Aidi na Kongresnem trgu

Vlak Ljubljana Festivala in Slovenskih železnic se je na svoji zdaj že tradicionalni vožnji odpeljal v Divačo, od tam pa je udeležence vožnje pot vodila v Kobilarno Lipica. Kobilarna pa ni bila zgolj naključna gostiteljica letošnjega popotovanja z vlakom. S plemenitimi belimi lipicanci namreč sodeluje tudi pri nastajanju spektakularne uprizoritve Verdijeve Aide, ki bo odprla letošnjo festivalsko sezono.

Brlek.jpg

Darko Brlek z gosti: dr. Bojanom Pretnarjem (levo), mag. Boštjanom Korenom in Lorelo Dobrinja v Lipici, foto Alenka Slavinec

Enajst lipicancev bo 2. julija nastopilo na otvoritvenem večeru 67. Ljubljana Festivala, na enkratni uprizoritvi spektakularno-eksotične Verdijeve opere Aida. Lipicanci bodo na Kongresnem trgu nastopili ozvočeni in tako prepletli Verdijevo opero z edinstvenimi zvoki kopit in svojih dihov ter med občinstvom pričarali izjemno akustično doživetje.

Lipica 1 foto_Mitja Božič.jpg

Lipiška španska jahalna šola, foto Mitja Božič

»Veselimo se izjemnega večera z lipicanci na osrednjem večeru 67. Ljubljana Festivala, obenem pa smo prepričani, da lahko nudi preplet glasbe, umetnosti in lepote belih konj tudi v prihodnje veliko izjemnih priložnosti za sodelovanje in kreacijo nepozabnih predstav. Tako ustvarjamo nove priložnosti za promocijo lipicanca – ne le v Lipici in na konjeniških festivalih po vsej v Evropi, ampak tudi med občinstvom, ki živi in diha za umetnost, ustvarjalnost in lepoto,« je pojasnila v. d. direktorice Holdinga Kobilarna Lipica Lorela Dobrinja.

Lipica.jpg

Direktor in umetniški vodja Ljubljana Festivala, Darko Brlek, je izpostavil, da opera Aida govori o vrnitvi Radamesa iz vojne, ki jo je dobil in v njej zasužnjil Aidinega očeta: »Radames se je vrnil na konju, v triumfalnem sprevodu. Sprejel ga je faraon in tam je seveda bila tudi Aida. Ko sem razmišljal, kako narediti predstavo čim večjo in čim bolj zanimivo – glede na to, da bo na Kongresnem trgu – se mi je porodila ideja o čisto logični povezavi z lipicanci in Kobilarno Lipica. Stopil sem v kontakt z vodstvom kobilarne in naletel na izjemno razumevanje in interes.«

Priložnost za povezovanje in promocijo, ki jo prinaša nastop lipicancev ob odprtju 67. Ljubljana Festivala, so podprli tudi župan občine Sežana David Škabar, avtor uredbe o geografski zaščiti lipicanca dr. Bojan Pretnar in direktor SŽ-Potniški promet, mag. Boštjan Koren, ki je goste pripeljal na predstavitev v pomladno Lipico.

Lipica 2 foto_Alenka Slavinec2.jpg

Darko Brlek je v nadaljevanju predstavil tudi ostale dogodke 67. Ljubljana Festivala. Ob Aidi bodo nastopili še tenorist in dirigent Plácido Domingo, María Pagés, Marcus Miller, Aterballetto, Gledališče Teatro Regio iz Torina, Shenzhenski simfonični orkester, Orkester Münchenskega radia in Zbor Bavarskega radia, prima balerina Svetlana Zakharova, Izraelski filharmonični orkester z Zubinom Mehto in številni drugi umetniki. (Po tiskovnem sporočilu)

Marijan Zlobec

One thought on “Lipicanci bodo nastopili v Aidi na Kongresnem trgu

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.