Poroka Borisa Pahorja na 106. rojstni dan ?

Se v Sloveniji obeta ali napoveduje najbolj izjemna poroka kdajkoli v zgodovini ? Težko je sicer karkoli reči, dokler se dogodek v resnici ne zgodi, a mediji so že objavili sporočilo, da se bo mednarodno znani in priznani slovenski pisatelj Boris Pahor, sicer vdovec, pri svojih sto šestih letih poročil.

pahor-21-img_7412.jpg

Vera Radić in Boris Pahor, foto Marijan Zlobec

Kaj vse to pomeni, vsekakor  ni stvar medijev, še posebej pa ne moraliziranja, ampak pisatelja samega, kot tudi njegove neveste. Po smrti Pahorjeve žene Rade, Boris ni mogel več dostojno skrbeti sam zase. Da bi šel v kakšen dom za starostnike ali kakšno podobno ustanovo, za umetnika njegovega življenjskega sloga ni prišlo v poštev.

Pahor 13 IMG_7466.jpg

Pozornost sleherno minuto

Imel pa je neverjetno srečo, da je za svojo življenjsko spremljevalko in osebno skrbnico ter negovalko na svojem domu dobil skromno in tiho, seveda pa mlado Vero Radić.

pahor-img_7101.jpg

Boris Pahor, Vera Radić in predsednik Borut Pahor v Dutovljah ob odprtju pisateljeve spominske sobe, foto Marijan Zlobec

“Moja Bosanka ji pravi, a sta ti besedi iz Pahorjevih ust tako ljubkovalni, da v njiju niti najbolj pritlehni ne morejo zaznati nikakršne sledi nacionalizma. No, in Vera bo, če si le kdo ne premisli, avgusta Borisova nevesta.” (Maja Remi, Nedeljski dnevnik)

Pahor 7 IMG_7424.jpg

Tisti njen nasmeh

V zadnjih letih smo jo redno srečevali ob njem in mirno se da reči, da mu je pomagala živeti ali celo podaljšati življenje. To bo po vsej verjetnosti deležno svetovne medijske pozornosti tudi z vidika vprašanja, kako naj starostnik, če je sam, svoje življenje še nadgradi, če je umetnik pa ustvarjalno dopolni vse do smrti.

Pahor 8 IMG_7176.jpg

Pahorja varuje pred močnim soncem na Krasu

Pahor 9 IMG_7425.jpg

Pahorjeva Mona Lisa

Kot je v svojem članku v Nedeljskem dmevniku zapisala Maja Remi, je Boris Pahor sicer že zdavnaj razdelil svoje premoženje, vključno s pravicami do tantiem, ki izhajajo iz njegovih umetniških del. Dediščino je namenil vnukoma, Tadeju in Kristini.

Pahor 3IMG_7291.jpg

Skrb in občudovanje

Oba sta pridna in zgledna mlada človeka. Starejši je magister jezikoslovja in primerjalne filologije, del študija je opravil tudi na slovitem angleškem Oxfordu, vmes gradil še solidno športno kariero v atletiki, mlajša sestra pa gre tudi nekako po bratovi poti. Sta potomca Borisovega sina Adrijana Pahorja, priljubljenega in cenjenega zamejskega profesorja, ki na liceju v italijanski Gorici bdi nad humanističnimi študijami, medtem ko njegova starejša sestra Maja Pahor, poročena, a brez otrok, živi le nekaj hiš stran od očeta na znameniti Kontovelski rebri, s čudovitim pogledom na Tržaški zaliv.”

PAHOR 7 IMG_7385.jpg

Če najdete še kaj podobnega na svetu, mi povejte, foto Marijan Zlobec

Slišati je, da se na poroko leta, o kateri bodo na veliko poročali vsi svetovni mediji, pripravljajo v Kendovem dvorcu v Idriji.

Pahor 9IMG_7235.jpg

Senčnik in kozarec vode med Pahorjevim nagovorom v Dutovljah

Nekoč, ko je bilo Borisu Pahorju “le” devetdeset let, me je v okviru mednarodnega literarnega festivala Vilenica iz Lipice sam odpeljal v svojem avtomobilu v Sežano. On se ni bal voziti sicer zelo skromnega avtomobila, zakaj bi se potemtakem jaz kot sopotnik? Ampak kot vidite sedaj, to ni bilo še nič.

PahorIMG_7294.jpg

Javno vedno tiha

Dragemu Borisu Pahorju čestitam za tako izjemno odločitev, ki najbolj verodostojno dokazuje, da ljubezen ne pozna ne starosti ne meja. Prav tako čestitke nevesti Veri. Njuna skupna odločitev je dobesedno zgodovinska.

Pahor 10 IMG_7421.jpg

Pred odhodom iz Tivolija s kavalirjem

Marijan Zlobec

12 thoughts on “Poroka Borisa Pahorja na 106. rojstni dan ?

 1. Borisova – verjetna letošnja avgustovska – poroka je po zakonu o zakonski zvezi in družinskih razmerjih nekaj najbolj čudovitega, kar se v zaobljubi ljubezni svetovno lahko primeri. Prisrčne iskrene čestitke. Podobno je bilo z Luisom Borgesom?

  Marijan, hvala za prijateljsko s/poročilo o slavju svobode in umetnosti.

  Vladimir Gajšek

  Všeč mi je

 2. Ljubezen ne pozna meja. Leta niso pomembna, pomembno je srce. Če osrečuje ta drug drugega, naj se imata rada. Vse lepo jima želim. Gospodu Pahorju pa se na mnoga leta.

  Všeč mi je

 3. G. Pahor veliko zdravja, in lepot
  in miru, ki vam jih prinaša vaša
  draga sopotnica Vera. Moj oče je bil 91let, ko je umrl, bil je vdovec od 75let, imel je 50letno partnerko, seveda, ga je držala pokonci. Verjamem, da mu je podaljšala življenje…

  Všeč mi je

 4. Prosim, da ne pišete “italijanska Gorica”. Gorica ni italijanska, je naša, čeprav se je je polovica na žalost znašla v Italiji. Hvala za razumevanje. A ja, pa isto velja za Trst in Kras, da ne bo dvomov. Lep pozdrav.

  Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.