Velikonočni prazniki pod policijsko uro

Še pred dobrim mesecem ali dvema bi prej zadel sedmico na lotu kot uganil, da bodo letošnji velikonočni prazniki v celoti minili pod policijsko uro. V Ekvadorju bo ta trajala od petka ob 14. uri do velikonočnega ponedeljka ob petih zjutraj. V tem času bo kajpada vsem državljanom prepovedan izstop iz svojih domovanj. V Ekvadorju so do danes zabeležili že 4.965 okuženih in 272 umrlih.

EVHTgDOU0AAV1fy.jpg

Paketi z živili so pripravljeni, darilo Nestle Ekvador, fotografije ekvadorski viri, eluniverso.com

Zato morda ne preseneča informacja iz Španije, da so se iz Madrida prebivalci že v sredo množično odpravljali iz mesta na deželo, kjer imajo verjetno svoje vikende in nameravajo tam “bolj svobodno” preživeti velikonočne prazne. Ker pa so kršili pravila karantene, so vse zaustavili in oglobili ter poslali nazaj domov.

Por radio y televisión se da homenaje póstumo a fallecidos por coronavirus en Guayaquil

Poslednje slovo od svojcev le po radiu in televiziji

V Quitu bo tako odpadla tradicionalna procesija na veliki petek Jesús del Gran Poderja, v Guayaquilu pa Cristo del Consuelo. V petek bodo lahko vozila samo vozila z registrsko tablico, ki se konča na 9 in 0. V soboto in nedeljo pa bo prepovedan ves promet, razen vozil s posebnimi dovoljenji.

img-20200404-wa0034.jpg

Iskanje mrtvih svojcev je nekaj najhujšega, kar vas lahko doleti

Lani je za velikonočne praznike Ekvador oziroma praznične dogodke v državi obiskalo 576 tisoč turistov, letos pa je bila zadnja množična turistična prireditev štiridnevni pustni karneval, ki si ga je ogledalo 725.931 turistov. Ti so ustvarili 65 milijonov dohodkov.

Ekvador bo imel tri dni prosto, kljub temu, da morajo vsi državljani ostati na svojih domovih zaradi stalne policijske ure, ki jo je nacionalna vlada razpisala 11. marca zaradi nujnosti ohranitve zdravja zaradi pandemije koronavirusa.

Mesto Guayaquil je prizorišče groze. Na desetine trupel, ovitih v črne plastične vreče, čaka na identifikacijo svojcev, ki ne vedo, kje so njihovi sorodniki, ali so še živi v bolnišnicah, ali pa so že umrli. Težko si je predstavljati strah in bolečino ljudi, ko odvijajo te vreče in iščejo svoje najbližje sorodnike.

Prisotnost teh teles, shranjenih v zabojnikih, sobah ali posteljah, odraža resnost zdravstvene krize, ki jo Guayaquil doživlja sredi pandemije COVID-19.

5e8ba37a7ef5c.jpeg

Vse cerkve za praznike brez vernikov

Kako je s selitvijo Italjanov k nam in drugih, na primer delavcev, ki se vračajo iz nekaterih zahodnoevropskih držav domov mimo nas, ne vem, upam pa, da je sleherno gibanje čez našo državno ozemje prepovedano.

1586415967_680500_1586455497_noticia_normal_recorte1.jpg

Nemoč zdravstva, policije in vojske

Disciplina oziroma njeno pomanjkanje je glavni krivec za nenehno naraščanje števila okuženih in mrtvih po vsem svetu.

Ekvador bo 13. aprila še podaljšal vsedržavno karanteno, vključno s policijsko uro, a bo hkrati uvedel določene omilitve ukrepov po principu uvedbe “semaforja”, ki bo sproti obveščal, kaj se v nekem trenutku sme.

“Priporočilo semaforja se bo verjetno začelo v ponedeljek, 13. aprila. Z različnimi stopnjami omejitev bodo pokrajine razvrščene v rdečo, oranžno ali zeleno barvo, na podlagi priporočil Ministrstva za javno zdravje; glede na število okužb in odzivnost državljanov.

Na podlagi teh barv bo mobilizacija in dejavnosti omejena ali dovoljena, s čimer se bodo izognili gneči.”

img4.jpg

Vrste pred bankami

Zaradi kršenja policijske ure so z globo sto dolarjev kaznovali že 3000 ljudi, več kot sto pa zaradi ponovne kršitve s kaznijo 400 dolarjev.

Letalo Air Europa, ki je prispelo v Guayaquil, da bi pobralo evropske potnike in jih odpeljalo v Francijo, se včeraj ni moglo odpraviti z letališča José Joaquín de Olmedo z novimi potniki.

Letalo je prispelo iz Quita, da bi opravilo postanek v Guayaquilu in pobralo več potnikov. Vkrcanje teh potnikov pa zaradi očitnih tehničnih težav v letalu ni bilo izvedeno.

Potniki, ki so prišli iz Quita, so več ur preživeli v  letalu na letališću. Humanitarni let je organizirala Francija.

Sam sem iz naše ambasade v Braziliji dobil informacijo o tem letu in možnost organizacije ali uresničitve te poti v Pariz, a sem spričo negotovih razmer v Franciji in vprašljive možnosti vrnitve domov to priložnost zavrnil. Imel sem srečo, saj v Pariz ne bi mogel odleteti. Kako se je zgodba danes razpletla, pa ne vem.

Vuelo de repatriación de europeos despegó de Guayaquil tras superar daño

Nihče od potnikov na letališču v Guayaquilu ni pomislil, kakšna nočna mora jih čaka

V tem letalu je bilo približno 170 Francozov, vendar se je v Quito vkrcala tudi skupina Špancev, ki naj bi potovali kot del evropskih prizadevanj za repatriacijo državljanov EU Isto letalo naj bi pozneje prepeljalo španske popotnike iz francoske prestolnice v Madrid.

Kot poroča ekvadorski tisk, so po peturnem čakanju potnikov v letalu vse preselili v zgradbo, kjer so še naprej čakali na  “prenočitev”. Informacije govore o tehnični okvari letala.

Ekvador bo imel velikonočne praznike v karanteni

Nekateri, a bolj redki, si pomagajo s kolesi

Naj še enkat povem da je za celotno epidemijo v Ekvadorju kriva ena sama ženska, ki je bila na obisku v Madridu, se tam okužila in ko se je vrnila domov so ji svojci pripravili rodbinski piknk. Okužila je dvanajst sorodnikov, ti pa prenašali okužbo naprej. Danes je v  Ekvadorju, kot rečeno, okuženih blizu 5000 ljudi, umrlih pa je najmanj 272  (in še kakih 180 z neugotovljeno diagnozo).

5e8ce020f14c7.jpeg

Cerkve bodo med velikonočnimi prazniki prazne

Prav tako je Kubo okužil en sam Italijan, ki se je vrnil okužen iz Italije. Kuba je že odpovedala sprejemne izpite za vstop na univerzo in jih prestavila na kasnejši čas. Kuba je uvedla prepoved potovanja po nekaterih pokrajinah, oziroma iz ene pokrajine v drugo, so pa tik pred uvedbo splošne vsedržavne karantene.

30 vehículos retenidos por incumplir restricción vehicular en Guayaquil

Policija zaustavlja vozila, ki na ta dan ne bi smela na cesto

Podobno je okužila Bolivijo ena oseba, ki se je vrnla iz Madrida že tam okužena preko Buenos Airesa…

EVKf5pUUYAI82EJ.jpg

Omejitev prometa osebnih vozil v Ekvadorju

V Paragvaju je v glavnem mestu Asuncion v popolni karanteni špansko veleposlaništvo, kjer so odkrili enega okuženega, ki je sicer paragvajski državljan, a hkrati uslužbenec na veleposlaništvu. Očitno se ljudje v Paragvaju slabo držijo odredb o karanteni in drugih ukrepov, saj so doslej izdali že več kot 600 tisoč glob za kršitelje sprejetih ukrepov.

V Portoriku je bilo doslej 33 smrtnih žrtev pandemije koronavirusa.

V Nikaragvi je menda le sedem okuženih in ena umrla oseba, a so šestnajst tisoč tujcev v državi povsem izolirali.

Hay 9463 pruebas por procesar y casos llegan a 5000 en Ecuador

Predpraznična gneča v Guayaquilu

V Venezueli je 171 okuženih., umro pa je devet ljudi.

Gvatemala je do danes potrdila 95 primerov okužbe.

V Hondurasu so doslej zabeležili 343 okuženih in 23 smrti. Policijsko uro so podaljšali do 19. aprila.

V Urugvaju naj bi osnovne šole, ki so jih zaprli 13. marca, ponovno odprli 22. aprila. Gre za 973 OŠ.

Kostarika je uvedla posebno digitalno stran o koronavirusu, na kateri lahko svoje predloge podajajo tudi državljani.

Peru je vsedržavno karanteni podaljšal do 26. aprila.

Iz Bolivije prihaja informacija, da je policija aretirala župana mesta Patacamaya, ker je prekršil karanteno in dovolil versko praznovanje, ki se ga je udeležilo okrog 600 ljudi, med njimi so bili tudi okuženi. V Boliviji je prišlo do hudih prizorov na meji s Čilom, ko se je skušalo okrog 500 Bolivijcev vrnii domov, a jim vojska to ni dovolila in so moralli vso noč prebiti na prostem, ko se je temperatura spustila na minus štiri stopinje.

Desde $30 a $300 por ‘ayudar’ a sacar cadáveres de hospitales de Guayaquil

Za dvig trupla svojcev moraš v Guayaquilu plačati od 30 do 300 dolarjev

V Panami so med drugim opozorili državljane, da kajenje povečuje tveganje za okužbo s koronavirusom.

Brazilija se med drugim ukvarja s problemom koronavirusa v favelah in s preprodajalci drog ter okužbami s koronavirusom med njimi.

V Salvadorju so zabeležili že peto smrtno žrtev, med umrlimi je kirurg, ki je prišel na pomoč iz Kanade.

Debido a emergencia sanitaria, ciudadanía contrata fumigaciones particulares en Guayaquil

Razkuževanje mesta Guayaquil

Karantena in policijska ura sta nujni ukrep, kot ugotavlja vlada v Ekvadorju, kjer ne utegnejo sproti pokopavati vseh umrlih. Umirajo tudi mladi, ki so objestno kršili policijsko uro in državno karanteno ter množično žurirali pozno v noč. Prav tako iz karentene pobegli okuženi. Zadnji podatek o številu in starosti mrtvih je presenetljiv, ker je največ žrtev v starosti med dvajsetimi in petdesetimi leti.

Malo čudno se mi zdi, da vlada v Sloveniji ne razglasi policijske ure v nekaterih mestih ali krajih, kjer je največ okuženih in so jim razmere z vseh varnostnih in zdravstvenih vidikov ušle iz rok.

Karantena ponuja veliko možnosti, med drugim za ogled številnih koncertov, oper, filmov, virtualnih ogledov muzejev in galerij… za branje in študij ali vsakršno delo in ustvarjanje.

Ko bo karantene konec, bomo za njo še žalovali in ugotovili, da nam tako slabo pa vendarle ni bilo.

Marijan Zlobec

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: